Boganmeldelse: `Et bedre, om man vil` af Nelly Sander

Tekst Charlotte Deigaard Hansen | Foto Presse

Forfatter, Nelly Sander er også freelancejournalist, og har i den forbindelse skrevet en hel del interviews til Appetize.

I sommers udkom hendes anden bog: ‘Et bedre om man vil’. Den handler om Ane, der som voksen slås med eftervirkningerne af en hård barndom i 80èrnes Skagen. Historien er bygget op så man sideløbende får Anes baggrundshistorie samtidig med hendes nuværende. Der er mange tilbageblik, men Nelly Sander får det til at fungere og uden at afsløre for meget, er det ikke småting Ane har i sin rygsæk. Anes familie falder mere og mere fra hinanden, da bedsteforældrenes tøjbutik lukker og Anes mor dør. Farens alkoholforbrug, som i forvejen ikke var et lille forbrug, stiger i takt med Anes selvstændighed og frihed, da hun flytter hjemmefra.

Bogen er godt skrevet. Forfatteren får sproget til at flyde, så den ene side tager den anden.

Bogen er lidt længe om at komme i gang, men når den gør det, er den svær at slippe igen. Det er nemt at relatere til Ane. På trods af sine småtyverier og sin utålmodighed fremstår hun sympatisk og menneskelig.

Jeg elsker den unge Anes utålmodighed og humor, som bliver fint beskrevet i tilbageblikkene;

Og så Claus, der havde fået lov til at gå hjem, fordi han pludselig havde fået det dårligt – hvorfor var hun ikke kommet på den idé først?

-Jeg går ud til Piphans, sagde hun.

Egentlig var hun bedøvende ligeglad med det åndssvage, blågrønne stykke fjerkræ, der sad som livstidsfange i et lille bur ude i køkkenet, men han var en god undskyldning for ikke at skulle høre på de voksne sidde og plapre om forretningen.

Den voksne Ane har, med sin baggrund, stadig sit at slås med, men er kommet langt siden barndommen. Det er et virkelig godt og dybdegående karakterportræt, som Nelly Sander har skrevet af Ane, og jeg overvejede flere gange om der mon gemte sig noget af forfatteren selv i hovedpersonen. Det kan selvfølgelig være, at det slet ikke er sandheden, men jeg synes, det er et godt tegn på forfatterens store skriveevner. Jeg elsker det, at Ane er menneskelig. Hun har ar, som hun stadig må arbejde på og leve med.

Jeg havde måske regnet med en anden slags slutning. Den overraskede mig, hvilket jeg virkelig godt kan lide. Den vil jeg dog ikke afsløre her. Så den må I selv læse Jer til. Jeg vil varmt anbefale bogen ´Et bedre om man vil` af Nelly Sander.