Annika Aakjær og forfatterdebutant Amina Elmi modtager Ordkraft-priser

PRESSEMEDDELELSE: Ordkraft

Torsdag den 4. april blev Ordkraftprisen og den nye Spirekraftpris uddelt til dette års Ordkraft Litteraturfestival. Priserne blev tildelt henholdsvis sangskriver og sanger Annika Aakjær og forfatterdebutant Amina Elmi, som begge har gjort sig bemærket med deres særegne brug af sproget.

 

Startskuddet til den nordjyske ord- og litteraturfestival ORDKRAFT er netop lydt, og det er traditionen tro blevet markeret med en åbningsceremoni, hvor en ordkunstner bliver hyldet med Ordkraftprisen. I år tildeles prisen og de medfølgende 10.000 kroner sangskriver og sanger Annika Aakjær:

 

– Annika Aakjær modtager årets Ordkraftpris, for hendes måde at bruge et let og legende sprog fyldt med humor til at give liv til hendes sange og således også hendes kunstneriske udtryk. At hun samtidig stiller skarpt på tilværelsens hverdagsproblemer og samfundsmæssige udfordringer gør kun, at pilen i endnu højere grad peger på Annika, fortæller Nicolaj Holm, der er medlem af bestyrelsen for ORDKRAFT og adm. direktør hos Aalborg Kongres- og Kulturcenter, som står bag prisen.

 

Annika Aakjær, som er vokset op i den nordjyske by Vodskov, modtog selv prisen på scenen:

 

– Jeg er naturligvis rørt og stolt over at modtage min hjembys fineste pris til det skrivende menneske, og jeg glæder mig over at være til stede og modtage den, lyder det fra Annika Aakjær.

 

Forfatterdebutant modtager ny Spirekraftpris

For første gang i år blev endnu en pris uddelt, nemlig den nye Spirekraftpris som kommer med 5.000 kroner. Prisen tildeltes den fremadstormende forfatterdebutant, Amina Elmi, som i 2023 vandt Debutantprisen for sin første digtsamling ”Barbar – Tavshedens objekt”:

 

– Vi har i mange år hyldet de etablerede ordkunstnere, men vi mener, at tiden er kommet til at hylde det nytænkende, det anderledes og det upcoming i brugen af ordet. Derfor uddeler vi fremover også Spirekraftprisen, som er rettet mod de debuterende kunstnere, fortæller Nicolaj Holm og fortsætter:

 

– Den første Spirekraftpris går til Amina Elmi, som sætter ord på tilværelsen i diaspora – både sine forældres og sin egen generations. Hun går foran i flokken af stærke stemmer. Samtidig har hun en ny og kreativ tilgang til sproget.

 

Amina Elmi, som er født i Somalia og opvokset i Aalborg, hvor hun blandt andet har gået på Ordkraft Skriveskole, tog imod prisen med glæde:

 

– Det betyder enormt meget for mig at være modtager af Spirekraft-prisen, da alt kan spores tilbage til de dage, hvor jeg år efter år, kom til Ordkraft – alene, og nysgerrig på alle de forfattersamtaler der var. Jeg forstod ikke alt, og havde hellere ikke et behov for at forstå alt. Det føltes som nogle rum, hvor jeg kunne tillade mig at drømme. Og det gjorde jeg under Ordkraft og igennem litteraturformidlingen, fortæller Amina Elmi og slutter:

 

– At jeg blev optaget på Ordkraft Skriveklub i sin tid gav mig et fællesskab men også en stor inspiration til at skrive videre. Støtte, opbakning og at blive mødt i skriften goes a long way, og så at vende hjem til Aalborg som prismodtager af Spirekraft prisen finder jeg meget bevægende. Tak til de, som synes, jeg er den rettidige modtager i år. Det er mere end en pris, det er at vende hjem som forfatter med aalborgensiske rødder.

 

Ordkraftprisen og Spirekraftprisen er begge finansieret af Aalborg Kongres- og Kulturcenter.

 

 

[Om Ordkraftprisen og Spirekraftprisen]

  • Ordkraftprisen tildeles en national forfatter eller på anden måde ordkunstner, der med sit sprog har sat sig kunstneriske spor uanset virkemidler og platforme. Modtageren har udgivet indenfor Kongeriget Danmark. Sproget er underordnet.
  • Spirekraftprisen tildeles en debuterende forfatter eller gruppe, der går nye veje – eller en etableret forfatter eller gruppe, der bruger banebrydende måder til at formidle ordet på kunstnerisk vis uanset virkemidler og platforme. Modtageren har udgivet indenfor Kongeriget Danmark. Sproget er underordnet.

 

[Tidligere vindere af Ordkraftprisen]

2023: Bent Haller

2022: Sanne Munk Jensen

2020: Jonny Hefty (uddelt i 2021 pga. aflysning af Ordkraft i 2020)

2019: Jens Smærup Sørensen

2018: Ole Rasmussen og Gorm Vølver, ATS.

2017: Hanne-Vibeke Holst

2016: Niels Hausgaard

2015: Morten Kirkskov

2014: Knud Sørensen

2013: Allan Olsen

2012: Bent Haller