Anmeldelse: Den Skyldige

Tekst Christina Svendsen | Foto Nordisk Film

Jacob Cedergran i rollen som Asger Holm

Genre: Thriller
Premiere: 14. juni 2018
Medvirkende: Jacob Cedergren
Instruktør: Gustav Møller
Manuskript: Gustav Møller og Emil Nygaard Albertsen

Lad det være sagt med det samme; Den Skyldige er en af den slags film, som er allerbedst, når man ikke har nogen forhåndsviden. Det eneste man skal vide, når man sætter sig i biografsædet, er, at Den Skyldige er en af de mest spændende danske film i meget lang tid.

Politibetjenten Asger Holm har en helt almindelig kedelig vagt på alarmcentralen, da en kidnappet kvinde ringer ind med et desperat håb om hjælp. Asger må gøre brug af alle kneb i forsøget på at redde hende.

Filmen foregår udelukkende i vagtrummet på alarmcentralen og publikum oplever handlingen i samme hastighed som Asger. Det er et filmisk greb, der er brugt mange gange før, blandt andet i Phone Booth (2002) og Locke (2013), men jeg har aldrig set det fungere så godt som her. Det er simpelt lykkedes at lave en imminent spændende film, hvor jeg flere gange befandt mig fysisk på kanten af biografsædet.

Jacob Cedergren, i rollen som Asger Holm, bærer filmen på sine skuldre, da hans ansigt er i fokus i hele spilletiden på 85 minutter. Man føler med ham i hans forsøg på at hjælpe Iben, der er fanget i en bil på vej mod Nordsjælland, og hans frustration når tingene ikke lykkedes. Samtidig bliver Asgers egen baghistorie elegant foldet ud, og man forstår hvorfor den hårde politimand er så uforsonlig.

Kort sagt, så er Den Skyldige en fænomenal film, som skal ses. Det er instruktør Gustav Møllers debut som spillefilmsinstruktør, og nogen stærkere debut kunne man vist ikke ønske sig.

About Christina Svendsen 30 Articles
Christina er blandt andet filmanmelder og blogger for APPETIZE. Du kan læse mere fra hende på hibou.dk