Aarhus og Aalborg forenes i to klassiske værker for stort symfoniorkester

PRESSEMEDDELELSE: Aalborg Symfoniorkester

Der er værker, man sjældent hører i koncertsalen, ganske enkelt fordi de kræver et meget stort orkester. Nu forener symfoniorkestrene fra Aarhus og Aalborg kræfterne, så publikum kan få fornøjelsen af hele to storslåede værker ved én koncert. De 100 musikere på scenen vil først spille Debussys store orkesterværk Images og dernæst Strauss gigantiske klangorgie En Alpesymfoni. En enestående mulighed for at opleve to sjældent opførte værker.

 

Den danske dirigent Thomas Søndergaard, der til dagligt arbejder med store orkestre i udlandet, indtager podiet foran de mange musikere, som både giver koncert i Aalborg, torsdag 9.11., og Aarhus, fredag 10.11.

 

En Alpesymfoni af Strauss

Naturelskeren Strauss komponerede sit værk som en hyldest til ”det guddommelige skaberværk”, han mente, alperne var. Han havde udsigt til dem fra sit hjem ved foden af Garmisch-Partenkirchen. Strauss var en mester i at orkestrere og skabe musikalske billeder, og man hører tydeligt både buldrende uvejr og solen, der poetisk rammer toppen af alperne.

 

Allerede i de tidlige år havde Strauss gjort sig tanker om at skabe et værk, der skulle beskrive han elskede sydtyske natur med fokus på vandring i alperne, men flere forhindringer kom i vejen, og værket blev først færdiggjort i 1915. I 1879 havde han været på en tur op ad bjerget Heimgarten og var her blevet fanget af et uvejr med torden og regn. Oplevelsen havde været overvældende, men også fantastisk inspirerende for den unge dreng – han gik hjem og skrev et klaverværk, hvor han prøvede at fastholde og udtrykke oplevelsen i musik. Nogle af disse musikalske oplevelser kom senere til at udgøre nogle af grundideerne i det mægtige symfoniske værk En Alpesymfoni.

 

Det omfattende værk viser Strauss helt unikke evne til at skabe symfonisk musik, som på én gang er både meget beskrivende og billedskabende, og på samme tid også fungerer eminent som dramatisk symfoni, der kan høres uden program.

 

Debussys Images

 

I begyndelsen af det 20. århundrede havde Debussy etableret sig som sin generations førende komponist.

Som ung studerende på det notorisk konservative konservatorium i Paris blev han anset for at være lidt af en rebel. Han satte ustandseligt spørgsmålstegn ved alle musikteoriens mange regler og konventioner, og ofte samlede han sine medstuderende og gav dem indsigt i sine nye og banebrydende tanker og ideer om musikkens frigørelse.

 

Tæt på århundredeskiftet havde Debussy ført musikken ind i helt nye og hidtil uberørte regioner, hvor gamle konventioner om rytme, melodi og samklang blev revurderet. Inspirationen var blandt meget andet kommet fra de javanesiske gamelan orkestre, som han hørte på Verdensudstillingen i 1889. Debussy bliver ofte forbundet med de impressionistiske malere, som i disse år, anført af blandt andre Monet, førte billedkunsten gradvist henimod en mere sanselig og abstrakt kunst, hvor motivet eller objektet sættes i baggrunden for at lade lys, skygge og farve komme i forgrunden.

Debussys Images, som er et af de største orkesterværker, han har skrevet, og her er musik i hele orkestrets mangfoldige farvepalet. Værket, der blev komponeret hen over en syvårig periode, er i tre satser og rummer både sensuelle og sanselige passager og slutter med energisk musik og foråret, der spirer frem.

 

Dirigent Thomas Søndergaard

Thomas Søndergaard er musikchef for Royal Scottish National Orchestra efter seks sæsoner som første gæstedirigent. I juli 2022 blev det tillige annonceret, at Thomas Søndergaard efterfølger Osmo Vänskä som Music Director for Minnesota Orchestra, og fra denne sæson, 2023-24, har han indtaget rollen som både chefdirigent og kunstnerisk ansvarlig for det amerikanske orkester.

 

Mellem 2012 og 2018 var han chefdirigent for BBC National Orchestra of Wales, og før det chefdirigent og musikalsk rådgiver for NRK – Norges Radios Kringkastingsorkester.

Han har dirigeret store orkestre og operaproduktioner over hele verden og blev sidste år slået til Ridder af Dannebrog.

 

 

 

KØB BILLETTER HER

 

Koncerten præsenteres i samarbejde med Aarhus Symfoniorkester.

Torsdag 9. november 2023 kl. 19.30 i Koncertsalen i Musikkens Hus

Fredag 10. november 2023 kl. 19.30 i Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus

 

Program

Claude Debussy: Images

Richard Strauss: En Alpesymfoni