Aalborgensisk instruktør bag ny film om Strunge

TEKST CHRISTINA Svendsen/PM | Foto Presse

På trods af at det er 30 år siden han døde, så har digteren Michael Strunge stadig en plads blandt de unge i dag. Hans liv var kort og han afsluttede det selv, da han sprang ud af vinduet som 27-årig i 1986. Men hans digte havde allerede cementeret hans plads i historien. Michael Strunge blev kaldt 80’er-generationens stemme, men hans inderlighed og frygt taler stadig stærkt til de unge i dag

En ny dokumentarfilm, ”Væbnet med ord & vinger”, zoomer ind på digteren og mennesket, Michael Strunge, så han kan ses, høres og mærkes. Instruktøren bag filmen er Torben Skjødt Jensen, født i Aalborg 100 meter fra Nordkraft, hvor han selv indleder filmen til forpremieren i Biffen den 9. januar.

Under huden
I filmen fortæller Strunges venner, gamle kærester og digterkolleger for første gang siden hans død offentligt om deres ven. Ved at zoome ind på mennesket forstår vi hans digte bedre, mener Torben Skjødt Jensen: »Det er mennesket, der er interessant. Menneskets tanker, drømme og ideer. Michael var et menneske, der i den grad var i berøring med livet. Udvendigt og indvendigt med et sind og en personlighed, der boblede over helt fra barnsben«.

Michael Strunges stemme, fundet i DR’s radioarkiver og hos private, løber som en rød tråd gennem filmen. Den fortæller og læser digte op, mens vi slentrer gennem digterens liv, Hvidovre-København-Berlin og ser digtene få kød og blod af bla. skuespillerelever fra Aarhus Teaterskole.


Nyt publikum

»Michael er ekstrem god til at fortælle i billeder. Han er nem at læse, fordi han gør det nemt for læserne at komme ind til deres egne følelser af isolation og ulykkelig kærlighed«, fortæller Torben Skjødt Jensen, der gerne vil åbne digterens univers for et nyt og bredere publikum.

»En digter dør aldrig. Hylstret forsvinder, men det gør kunsten ikke. Derfor er Michael Strunge stadig i blandt os. Digteren lever, fordi hans kunst er her«.

Instruktør Torben Skjødt Jensen har bl.a. tidligere lavet dokumentarfilm om kunstmaleren Hans Henrik Lerfeldt, filminstruktøren Carl Th.Dreyer, stumfilmsdivaen Asta Nielsen, rejsekongen Simon Spies, skuespilleren Erland Josephson, forfatteren Kirsten Thorup og sammen med PictureWise Film ”City Slang Redux” om samarbejdet mellem musikeren Lars HUG og digteren Søren Ulrik Thomsen, også tilbage i 80’erne.

Han er samme årgang, 1958, som Michael Strunge og rundet af de samme inspirationer fra kunsten, lyrikken og musikkens verden.

Filmen har forpremiere i Biffen 9. januar kl. 18.30