Aalborg Symfoniorkester spiller et værk af stor jazztrompetist

PRESSEMEDDELELSE - Aalborg Symfoniorkester / Foto: Rob Shanahan

Den verdensberømte, amerikanske jazztrompetist Wynton Marsalis har komponeret Koncert for tuba og orkester specielt til den amerikanske tubaist Carol Jantsch, og hun er selv solist, når Aalborg Symfoniorkester har værket på programmet ved torsdagskoncerten 20. april. Her kan man også opleve et værk af endnu en amerikanske komponist, Samuel Barber, og koncerten slutter med Dvořáks 5. symfoni. På dirigentpodiet denne aften står colombiansk-amerikanske Lina Gonzalez-Granados, der på få år har skabt sig international karriere.

 

Den amerikanske jazzmusiker Wynton Marsalis har igennem de senere år markeret sig som en alsidig musiker, der med den største naturlighed synes at favne og forene alle musikkens stilarter. Han komponerede i 2021 en tubakoncert til aftenens solist, Carol Jantsch, der til daglig er tubaist i Philadelphia Orchestra. Koncerten, der var et bestillingsværk fra orkestret, blev til i et tæt samarbejde med Jantsch selv og tager publikum med rundt i tubaens mange og ofte overraskende udtryksmuligheder.

 

Dvořáks 5. symfoni bliver ofte sammenlignet med Beethovens pastoralesymfoni. Begge symfonier står i F-dur, og begge symfonier tager tilhøreren med på en musikalsk rejse ud i naturens fortryllende univers. Hos Dvořák bliver de blide bøhmiske skove malet med hans sublime melodiske sans.

 

Koncerten indledes med den amerikanske komponist Samuel Barbers lille fine værk, Essay nr. 1 for orkester, som var med til at give ham sit musikalske gennembrud. Værket blev komponeret på bestilling fra NBC Symphony Orchestra og dirigenten Arturo Toscanini. Barber havde i sine studieår flere gange besøgt den højtberømmede dirigent Arturo Toscanini i dennes sommerhus i Italien, og de havde opbygget et nært venskab. Toscanini var ellers berømt og berygtet for ikke at ville opføre nye amerikanske værker, men med Barber gjorde han en undtagelse, og med uropførelsen af Essay nr.1 blev Barber en central komponist i det amerikanske musikliv.

 

Carol Jantsch, tuba

 

“A sound as clear and sure as it [is] luxurious”.

Sådan skrev avisen Philadelphia Inquirer i en rosende omtale af Carol Jantsch, der siden 2006 har været 1. solo tubaist hos Philadelphia Orchestra. Hun blev dermed den første kvindelige tubaist i et større symfoniorkester. Hun fik stillingen, mens hun var ved at afslutte sin uddannelse på University of Michigan – og den bestod hun efterfølgende med højeste udmærkelse. Ved siden af sit engagement i symfoniorkestret er Jantsch en kendt og skattet solist.

 

Carol Jantsch er også en efterspurgt underviser og er tilknyttet både Yale University School of Music og Temple University’s Boyer College of Music. Derudover giver hun jævnligt masterclasses i både Europa, USA og Asien. I 2018 grundlagde hun Tubas For Good, et non-profit projekt, som stiller instrumenter til rådighed for børn i Philadelphias skoledistrikt. Hun fornøjer sig desuden i kopibandet Tubular, der spiller alt fra ABBA til Led Zeppelin – på tuba, euphonium, trommer og vokal.

 

Lina Gonzalez-Granados, dirigent

På få år har colombiansk-amerikanske Lina Gonzalez-Granados markeret sig nationalt og internationalt som en enestående talentfuld ung dirigent. Hun er kendt for kraftfulde fortolkninger af såvel det symfoniske og som operarepertoiret og arbejder desuden dedikeret for at præsentere nye og ukendte værker af latinamerikanske komponister.

 

Efter hun vandt den fjerde Chicago Symphony Orchestra Sir Georg Solti International Conducting Competition, blev Lina fra februar 2020 udnævnt til den nye Solti Conducting Apprentice og kom under maestro Riccardo Mutis vinger – et engagement, der fortsætter til juni i år. Sidste sæson blev hun også udnævnt til Resident Conductor ved LA Opera, en stilling hun besidder indtil juni 2025.

 

Program:

Samuel Barber: Essay nr. 1 for orkester

Wynton Marsalis: Koncert for tuba og orkester

Antonin Dvořák: Symfoni nr. 5

 

Tid og sted:

Torsdag 20. april 2023 kl. 19.30 i Koncertsalen i Musikkens Hus

 

Medvirkende:

Lina Gonzalez-Granados, dirigent

Carol Jantsch, tuba

Aalborg Symfoniorkester