Aalborg Symfoniorkester åbner den nye sæson med russisk romantik

PRESSEMEDDELELSE: Aalborg Symfoniorkester

To af romantikkens store russiske komponister og uropførelsen af et nyt dansk værk – komponeret af én af orkestrets egne musikere – er på programmet, når Aalborg Symfoniorkester åbner den nye sæson torsdag 1. september 2022 i Koncertsalen i Musikkens Hus. Det sker med den peruvianske Miguel Harth-Bedoya på dirigentpodiet, og den anmelderroste Narek Hakhnazaryan som solist i to cello-værker. Det er første gang, både dirigent og solist kan opleves sammen med Aalborg Symfoniorkester.

 

Jonas Ervolder Bové er slagtøjsspiller og komponist og har siden 2014 har været ansat som 2. soloslagtøjsspiller i Aalborg Symfoniorkester. Denne aften skyder orkestret den nye sæson i gang med en uropførelse af hans seneste komposition overGROWN, der er bestilt til lejligheden.

 

Derefter er det internationale cello-talent Narek Hakhnazaryan solist i to værker af den russiske komponist Tjajkovskij – først det melodiske værk Nocturne for cello og orkester og dernæst de virtuose rokoko-variationer.

 

Efter pausen er der endnu en russisk komponist på programmet – Modest Musorgskij, som i 1874 komponerede ti små klaverstykker til minde om sin nære ven, maleren og arkitekten Victor Hartmann, der døde ung. Hartmanns venner arrangerede året efter hans død en mindeudstilling med flere hundrede af hans værker, og Musorgskij blev så grebet af udstillingen, at han på få uger komponerede de ti klaverstykker, der hver repræsenterer et af malerens billeder.

Udstillingsbilleder, som værket hedder, vakte ikke stor opsigt dengang, men 50 år senere i 1922 skrev den franske komponist Maurice Ravel stykkerne ud for orkester, og først da blev værket kendt og populært. Det er Ravels prægtige og farvestrålende instrumentering, Aalborg Symfoniorkester spiller ved koncerten, der åbner sæson 2022-23.

 

Miguel Harth-Bedoya, dirigent

På dirigentpodiet denne aften står peruvianske Miguel Harth-Bedoya. Han har i mere end 30 år stået i spidsen for alverdens store orkestre og operakompagnier – blandt andet har han været chefdirigent for det norske radioorkester (KORK) i syv år fra 2013 til 2020. I 20 år var han musikchef for Fort Worth Symphony Orchestra i USA og kan nu smykke sig med den fornemme anerkendelse Music Director Laurete, Fort Worth Symphony Orchestra.

 

 

Narek Hakhnazaryan
Den armenske cellist Narek Hakhnazaryan er solist i to værker af den russiske komponist Tjajkovskij ved Aalborg Symfoniorkesters åbningskoncert torsdag 1. september i Koncertsalen i Musikkens Hus.
Foto: Evgeny Evtyukhov

Narek Hakhnazaryan, solist cello

” Hakhnazaryan’s performance was nothing short of magnificent… He’s an artist to watch out for”.

San Francisco Chronicle.

 

Siden Narek Hakhnazaryan som 22-årig vandt guldmedalje ved den 14. internationale Tjajkovskij konkurrence har han tryllebundet publikum i koncertsale verden over. I dag er han 33 og kan fremvise en imponerende liste over orkestre og dirigenter, han har spillet med – blandt de seneste Accademia Nazionale di Santa Cecilia under ledelse af Sir Antonio Pappano og Barcelona Symphony Orchestra, som straks inviterede ham tilbage. Det sker i øvrigt ofte for den unge cellist. Efterhånden dedikerer han en del af sit musikalske virke til et nyere og mere sjældent hørt repertoire, og når han ikke spiller med de store orkestre, er både recitals og kammerkoncerter på programmet. Som en del af trioen Z.E.N. med Zhou Zhang og Esther Yoo har han turneret i både USA, Kina og England. I 2017 udgav trioen sit debutalbum på Deutsche Grammophon.

 

 

Jonas Ervolder Bové er slagstøjspiller i Aalborg Symfoniorkester, som torsdag 1. september skyder den nye sæson i gang med en uropførelse af hans seneste komposition overGROWN, der er bestilt til lejligheden.
Foto: Nicolas Cho Meier

Jonas Ervolder Bové, komponist

Som komponist søger Jonas Ervolder Bové med sit kunstneriske udtryk at udfordre de konventionelle grænser mellem det, han kalder kantethed/sangbarhed og modernitet/tradition, samt at sammensmelte forskellige aspekter af sit professionelle virke som slagtøjsspiller med sin brede fundering som sanger og multiinstrumentalist i forskellige sammenhænge, både rytmiske og klassiske.

Jonas har hele sit liv sunget, spillet flere instrumenter og skrevet sange, og begyndte kort før sin gymnasietid også at modtage undervisning i instrumentation og teori, hvilket førte til de første spæde forsøg udi kompositionsmusikken.

Denne blev videreudviklet i konservatorietiden, hvor han både modtog undervisning af komponist Rasmus Zwicki samt skrev, arrangerede og fremførte musik til flere koncerter og musikdramatiske forestillinger – altid sideløbende med den rytmiske sangskrivning, både i soloprojekter og bands.

Favntagene med og forkærligheden for mange forskellige genrer og udtryksformer siver ind i alle aspekter af Jonas’ musik, hvor de smelter sammen i et legesygt og tilgængeligt udtryk.

 

Jonas Ervolder Bové har flere kompositioner bag sig – blandt dem Mekaniko (2018), Dødedans (2018) og Steamphunk (2020). Om sit seneste værk forklarer han selv:

”Jeg har altid været fascineret af, hvor hurtigt og ubesværet naturen er i stand til at overtage og nedbryde menneskeskabte bygninger og strukturer, og i min arbejdsfase med overGROWN havde jeg for mit indre blik billeder af slyngplanter og ranker, som voksede opad og blomstrede vildt på en måde, som kunne opleves som både aggressiv og smuk. Titlen overGROWN refererer ligeledes til, hvordan mange af værkets temaer gror fra de samme små melodiske frø – et lille motiv på fire toner indleder værket og går igen i forskellige afskygninger”.

 

Program

Jonas Ervolder Bové: overGROWN

Tjajkovskij: Nocturne for cello og orkester, op. 19, nr. 4

Tjajkovskij: Variationer over et rokokotema – for cello og orkester, op. 33

PAUSE

Musorgskij: Udstillingsbilleder

 

Hvad: Åbningskoncert Aalborg Symfoniorkester: Tjajkovskij & Musorgskij

Hvor: Koncertsalen i Musikkens Hus
Hvornår: Torsdag 1. september 2022 kl. 19.30