Top 10 i ’18

Tekst Anette Vedfald | Foto Anette Vedfald/Universal Music Group/Mike Sønderby/Warner Music Denmark/Sony Music pressebillede

Kalenderen skriver januar måned og personligt synes jeg, at den bare har virket kold, grå og trist. Jeg glæder mig derfor til atter at kunne varme mig i solens stråler. Men indtil da luner jeg mig med nogle af de gode hits, som året 2018 bød på. Der er nemlig allerede gået et helt år, siden jeg skrev om min top 10 liste i 2017, og derfor er det nu tid til at dykke ned i, hvilke numre der fængede mine ører i 2018.

Måske du allerede har hørt dem. Måske nogle overrasker. Men uanset hvad så synes jeg, at de udvalgte numre på denne liste fortjener at blive husket og hørt igen – også her i 2019.

APPETIZE-listens nummer 10. er ’Emotion’ med Astrid S.

 • Norske Astrid S. med hendes nummer ’Emotion’ er hverken spektakulært eller på anden måde anderledes fra så mange andre artister. Men det er dog et dejligt let nummer at lytte til, og hendes stemme lyder både sød og velklingende. Selvom nummeret ikke er videre innoverende, og nok mest appellerer til unge der oplever en naiv forelskelse, sætter det sig alligevel fast og man får lyst til at høre det igen. Men man må så også anerkende, at pigen rent faktisk indeholder et langt større talent end så mange andre i hendes kategori, og hun er derfor velfortjent rykket med ind på en tiendeplads.

APPETIZE-listens nummer 9. er ’I Want You’ med Mø

 • I 2018 kom dejlige Mø endelig med sit længeventede pladeudspil, efter at hendes anmelderroste debutalbum ’No Mythologies To Follow’ udkom tilbage i 2014. Personligt indfriede det ikke helt mine forventninger, og derfor ligger sangen ’I Want You’ heller ikke længere oppe mod APPETIZE-listens førsteplads. Men ikke desto mindre så er det dog nummerets Mø-agtige særpræg, der sikrer det en plads på listen, og det er da også en ganske udmærket sang med en glad melodi. Jeg ved dog at Mø kan levere vildere og mere mindblowing numre, så det håber jeg på at hun gør næste gang.
Mø.

APPETIZE-listens nummer 8. er ’Life’ med Boy George

 • Sidst noget nyt fra Boy Georges side fangede min interesse, var i de gode gamle dage med Culture Club og ’Karma Chameleon’. Men efter at have hørt sangen ’Life’ bare én gang, så var jeg solgt. Det er nemlig en smukt komponeret sang, der rummer både morale, opmuntring, styrke og 90’er vibes. Det er en mere rolig Boy George end jeg lige husker ham, men netop derfor kommer nummerets budskab måske også mere til sin ret. Selve videoen er også ret virkefuld, og nummeret forekommer som et friskt pust i den ellers så ofte ret trivielle musikverden. Derfor er denne livsbekræftende sang, ’Life’ kommet ind på APPETIZE-listens ottende plads.

APPETIZE-listens nummer 7. er ’Algorithm’ med Muse

 • Dette nummer tiltaler alt i mit 1980’er-elskende-sind, og beatet fremkommer både sindssygt vildt, intimiderende og alligevel dragende. Hver eneste gang jeg hører nummeret ’Algorithm’, bliver jeg taget med hen til et andet sted, hvor jeg får lyst til bare at skrue max op for volumen for rigtigt at kunne mærke bassen og dens energi gennemstrømme hver en muskel, vene og nerve i min krop. Hvis man ikke sådan lige er vant med at høre Muse, så virker nummeret måske lidt kontroversielt, men ikke desto mindre er det også med til at højne standarden for almen musik, fordi det rejser barren til mere end hvad der bare skal tiltale den mindste fællesnævner.

  Muse.

APPETIZE-listens nummer 6. er ’Be Alright’ med Dean Lewis

 • Ingen hitliste uden en sørgelig kærlighedssang, og dem skrives der jo altid en hel del af. Men jeg synes nu at nummeret ’Be Alright’ er det bedste, som jeg har hørt af nye kærlighedssange i 2018. Det taler nemlig til dig som en ven, og det indeholder sorg og længsel, men også selvindsigt og ømhed. Dets budskab er irriterende, fordi det ikke bringer din kærlighed tilbage til dig. Men samtidig er det også enormt opmuntrende og giver dig muligheden for at komme videre. En slags hjælp til selvhjælpssang, hvilket er den særlige finesse i netop denne smukke kærlighedsballade.

APPETIZE-listens nummer 5. er ’Steppebrand’ med Laura Mo

 • Dette nummer blev jeg vild med allerede efter første gennemlytning. Det har nemlig så megen sjæl og power i en fin dansk country-indpakning. Nordjyske Laura Mos halvspinkle stemme synger om, hvordan hun vil starte en steppebrand, hvis der intet andet er tilbage. Det kan være både inspirerende samt give fornyet energi til dem, der har tabt modet og overskuddet. Jeg elsker særligt strofen ”og M. Jane er lagt i lænker”, da det vidner om den indre kamp, som der kan være i at gøre, hvad der forventes af ens pæne side, men samtidig også være nødt til at vende op på ret og vrang for at skabe orden i livets kaos.

APPETIZE-listens nummer 4. er ’Crying In The Sun’ med Faustix feat. Shannon Rani

 • Der var allerede meget hype omkring dette nummer, inden det udkom. Men det viste sig så også at være, hvad jeg til dags dato vil beskrive som Faustixs bedste hit. Rytmen og tempoet kan næsten sættes i repeat i timevis, fordi det både gør dig glad i låget, men også fordi det er svært ikke at have på hjernen, når nummeret slutter. Shannon Ranis lækre stemme tager dig med til en sommer fuld af minder, sol og glæde og inviterer dig samtidig til at opleve livet som en fest, der er værd at huske på at værdsætte. Faustix har med dette nummer højnet sin egen standard, og derfor når det også helt ind på APPETIZE-listens fjerdeplads.
Faustix.

APPETIZE-listens nummer 3. er ’Fall In Line’ med Christina Aguilera feat. Demi Lovato

 • Det her nummer sparker virkelig røv på flere breddegrader, når de to verdensstjerner og sværvægtere, Lovato og Aguilera, teamer sammen. Sangen fordømmer undertrykkelse og opfordrer alle kvinder til ikke at lade sig diktere af diverse gammeldags normer og holdninger til kvindekønnet. I en tid med MeToo, frigørelse osv. sætter dette nummer altså en trumf på hele agendaen om, at kvinder er ligeværdige med mænd, og at de selvfølgelig har en ret til at tro på sig selv og sige fra. Det er med andre ord en ”søstersang” til alle kvinder derude, og med dens power indtager den altså APPETIZE-listens tredjeplads!
Christina Aguilera.

APPETIZE-listens nummer 2. er ’Give It Up’ med Young Tiger

 • Den danske popduo, Young Tiger, lavede i 2018 dette fantastiske nummer, som siden da har sneget sig mere og mere op ad denne top 10 liste. For det kan bare noget med sine små facetter rent rytme-og stemmemæssigt. Men det er også både nutidigt og gådefuldt uden at være rivende irriterende. Jeg indrømmer blankt, at jeg i perioder har haft det på repeat, da det var som om jeg opdagede noget nyt i nummerets konstellation hver eneste gang. Man kan nemt drømme sig lidt væk i sin egen tankestrøm, og jeg kan personligt lytte til det uhindret af mit humør, hvilket for mig hæver nummerets niveau.

APPETIZE-listens nummer 1. er ’No Tears Left To Cry’ med Ariana Grande

 • Man kan mene, hvad man vil om den lille diva, Ariana Grande. Men dette ypperlige popnummer, synes jeg bestemt ikke er til at komme udenom. Rytmen er nemlig yderst catchy, og når man så samtidig tilføjer Arianas stemme på den høje tone i omkvædet, så sætter sangen sig virkelig på hjernen i løbet af ingen tid. Nummeret føles både opløftende og energifyldt, og handler om den råstyrke, som man kan finde inden i sig selv, når tingene går skævt. Nummeret virker faktisk befriende, men også som om hun er en eller anden nymfeagtig sirene, der kalder fra en ukendt dimension et andet sted ude i universet. Der har fra starten ingen tvivl været om at ’No Tears Left To Cry’ skulle blive APPETIZE-listens nummer 1, og det er da også blevet voldspillet på diverse diskoteker og i radioen.
Ariana Grande.

Der var selvfølgelig også en masse andre gode numre i 2018, som ikke lige nåede med på listen her. Men benyt endelig lejligheden til at kommentere med, hvad I måske syntes var gode og bemærkelsesværdige hits igennem året 2018.