Lisa vil erobre verden

tekst CHRISTINA SVENDSEN | foto ROCCO PEDITTO

Når man snakker om tech-virksomheder, så vil de fleste af os nok tænke Silicon Valley, Apple og stereotype billeder af computer-nørder, der aldrig forlader skærmen. Men lige her i Aalborg har vi en voksende virksomhed med en stærk kvinde ved roret

Vi møder Lisa Bønsdorff Dalsgaard på Hotel Comwell Hvide Hus. Hun kommer lige fra lufthavnen, og ligner den tjekkede rejsende, som vi alle drømmer om at være, når man sveder i køen til paskontrollen. Lisa står bag tech-virksomheden GoodiePack, som hun selv har startet.

– GoodiePack er et firma, som vi har startet for fem år siden. Jeg har en kommerciel baggrund, hvor jeg interesserer mig for marketing og salg. Jeg synes, der er mange steder, hvor virksomhederne ikke kommer ud med deres budskaber. Enten fordi, at kunderne ikke gider at downloade deres app eller der er mange mails, de ikke lige får læst. Det må man kunne gøre på en smartere måde. Derfor lavede vi GoodiePack, fortæller Lisa.

I dag er det en platform, som virksomhederne køber adgang til. De vælger selv noget indhold, som bliver samlet i link, der bliver sendt ud til deres kunder eller gæster. Det kan for eksempel være til et event eller et ophold på et hotel. Det kan også være virksomheder, som gerne vil lave deres egen loyalitetsklub, hvor pakken bliver sendt ud med indhold hver eneste måned.

– Så i en kort sætning vil jeg nok kalde det digitale velkomstpakker. Det kan være til hoteller, events, konferencer eller meget andet. Det er meget forskellige virksomheder, som vi arbejder med, siger Lisa og uddyber;

– Hvis man skal på hotel, så får man måske en sms dagen før, hvor der står: ’Hej, vi glæder os til at se dig på hotellet i morgen. Her har du alt det, du skal bruge i et enkelt link.’ Så klikker gæsten bare på linket, og det er nemt for de skal ikke logge ind eller downloade noget. Så har gæsten alt, hvad de skal bruge i ét enkelt link. Det kunne være vejvisning, praktisk info, hvad man skal have med, åbningstider og så videre. Det kan også være, at man vil forudbestille nogle ting, inden man kommer, så man skræddersyr sin egen oplevelse. Det kunne være, at man vil have blomster på værelset til konen eller bestille bord i restauranten, så man selv har været med til at påvirke sin egen oplevelse, som står klar, når man ankommer. Det kan være meget forskelligt indhold, hvor virksomhederne selv bestemmer. Vi er bare kanalen, der gør det nemt for dem.

Formet af vildmosen

Lisa Dalsgaard er vokset op i trygge rammer;

– Jeg kommer fra Aabybro eller faktisk ude fra Store Vildmose. Min far var kartoffelavler. Jeg er enebarn og min mor var skolelærer. Så jeg voksede op ude på landet. Det, der har påvirket mig til hvem jeg er i dag, er, at jeg har måtte lege med mig selv. Der kom ikke nogen og bankede på, og spurgte, om jeg ville lege, så jeg skulle opfinde noget selv. Jeg måtte være kreativ, så jeg har bygget huler, og som teenager byggede jeg barer ned i kælderen. Jeg har været opfinder af alle mulige ting og sager, for at underholde mig selv og for at skabe noget. Skabertrangen kommer nok derfra. Så kommer jeg selvfølgelig fra et hjem, hvor min fars arbejde var vores liv. Det er også det, jeg kan se i dag, at jeg trivedes med, at mit arbejde er mit liv. Det er ikke sådan, at man går på arbejde og derefter går hjem. Man er altid på arbejde, men det føles ikke sådan. Det er jo noget, man selv har valgt og det er et fedt liv at have, understreger Lisa.

Selvom det var trygt og godt for fantasien at vokse op på landet, så havde det også sine ulemper;

– Jeg var nok lidt ked af, at der ikke kom nogle og spurgte om jeg ville lege, griner Lisa.

– Det kan godt være, at det er derfor, at jeg er ekstremt social i dag. Nu finder jeg mennesker alle steder, som gerne vil lege. Så det har i hvert fald påvirket mig. Men det har været rigtig fint. Jeg tror da, at man har nogle værdier med. Jeg har lært at lave en ordentlig handel af min far. Det nordjyske forretningsgen og at vokse op med en nordjysk forretningsmand, det tror jeg helt sikkert også har påvirket en. Jeg har selvfølgelig også nogle værdier fra min mor, specielt med den kreative måde at tænke på. Det har helt sikkert smittet af.

Drømmen om Bubber

– Jeg tog min studentereksamen på Nørresundby Gymnasium og derefter endte jeg i Aarhus, hvor jeg tog en bachelor i ’marketing and management communication’ på Handelshøjskolen. Der startede det nok for mig, det med at være leder, for jeg blev chefredaktør på skolebladet. Det var selvfølgelig frivillige mennesker, men pludselig var man leder og skulle selv finde rundt i, hvordan tingene hang sammen. Det var en god læring.

– En af de oplevelser, som sidder i mig og jeg ved har påvirket mig, var, da vi skulle lave et awardshow på skolen. Min veninde og jeg, som skulle stå for det, satte barren højt. En sætning, som er gået med mig langt hen af vejen, er; ’Hvad kunne det fedeste være?’ og så gå efter det. Jeg er vokset op med Bubbers Badekar, og dengang var Bubber altså stadig lidt moderne, så jeg syntes, at det fedeste kunne være at få ham som vært. Så jeg fik googlet mig frem til et telefonnummer og ringede til ham. Jeg var 19 år, mega nervøs og uden budget, men det lykkedes mig at overtale Bubber til at komme, selvom han normalt får kassen for at deltage i ting og sager, hvilket han ikke gjorde her. Jeg fortalte ham, at det var min største drøm, hvis han gad at komme. Så tænkte vi, hvorfor stoppe der, husker Lisa med et skælmsk smil.

– Så jeg fik Tina Dickow til at komme hjem fra London. Vi fik Don Ø 
over fra Parken, vi fik spillere fra fodbold- og håndboldlandsholdet, vi fik Jon og Kato, vi fik alle mulige kendte til at komme og overrække priser. Normalt er det et skole-awardshow, hvor man hylder lærere og elever, så folk var noget overraskede over det line-up, som vi havde skaffet. Men jeg tror, at det er noget, som har sat sig fast i mig siden. Hvorfor ikke bare tænke stort og bare gøre det? Hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre? Så det har påvirket mig, smiler hun.

Netværk er vejen til succes

Lisa forsatte derefter til København, hvor hun tog en kandidat i ’management of creative business processes’ på CBS. Der lærte hun for alvor glæden ved at netværke.

– Jeg tror virkelig, at det er et af de nøgleord, som skal til for at man lykkes. Jeg synes, at det er fedt at netværke. Jeg føler, at jeg har et netværk i hele Danmark. Det gør også, at nogle af mine første kunder var folk, som jeg har gået i klasse med. Så det var jo fedt at kunne komme i gang på den måde, fordi man har vedligeholdt sit netværk, og de gerne vil arbejde med en og man gerne vil arbejde med dem. Så netværk har betydet meget.

Før hun startede GoodiePack, har Lisa haft en karrierevej, der 
har forberedt hende på iværksætterlivet.

– Alle, der ønsker at være iværksættere, skal arbejde med salg 
så tidligt som overhovedet muligt. For det er megahårdt at være telefonsælger og ringe ’kold kanvas’, men det er en kanon læ
ring, når man først har gjort det, for man får overskredet alle sine grænser. Der er ingen, der synes, at det er sjovt, men når man får overskredet de her grænser, så er man klar til den verden, som
man skal ud i. Jeg var sælger og skulle ringe ud fra en liste, hvor
der var mange før mig, der havde ringet til de samme virksomheder. Jeg skulle sælge dansk design i England. Så jeg ringede til England, til butikkerne, og der var mange som bare smækkede 
på og var utilfredse. På en eller anden måde lykkedes det mig at finde min egen måde at gøre det på. Så skulle jeg til London og have for eksempel fem møder indenfor superkort tid. Nogle gange græd jeg lidt, fordi det var hårdt med en tung kuffert på slæb op og ned af metroen og en stram tidsplan, men den dag i dag, når jeg kigger tilbage, så synes jeg, at det er fedt, at jeg har gjort det, fordi jeg er blevet presset så meget som ret ung, siger Lisa.

– Efter det kom jeg over og arbejdede hos en luksusdesigner i København, som lavede modeshows for de kendte og de kongelige. Jeg har både lavet modeshows i Danmark, men også været med til at lave det i Paris. Det har været en superfed oplevelse for mig, en lille pige ude fra kartoffelfarmen. Lige pludselig står man og trykker hånd med de kongelige. Det har da også været en prinsessedrøm, at man fik lov til det.

Den forkerte side af bordet

– Derefter blev jeg chefredaktør på et tech-medie i København, der skrev om iværksættere. Der fik jeg set hvad et iværksættermiljø betyder og hvad det kan gøre for ens virksomhed og liv. På et tidspunkt fandt jeg ud af, at jeg ikke var glad nok. Det måtte jeg gøre noget ved. Det jeg indså var, at jeg sad på den forkerte side af skrivebordet. Jeg ville ikke skrive om dem, men ville hellere være én af dem. Jeg sagde mit job op og tænkte, at jeg enten skal bo i New York eller have en tech-virksomhed. Jeg vidste ikke lige, hvilken virksomhed jeg skulle starte, så jeg købte en flybillet til New York. Der boede jeg i de 90 dage, som man må være der. Jeg begyndte at deltage i events, for at møde nogle mennesker og fik tilbudt forskellige jobs. Folk siger, at man ikke bare kan tage til New York og få et job, men det kan man sagtens. Udover det er jeg til en tech-konference, hvor jeg møder nogle, der hedder AirHelp. Det er et firma, hvor, hvis ens fly er forsinket, har man ret til at få kompensation. De havde lige fået en hel masse investering fra nogle store amerikanske investorer. De skulle flytte til USA, og spurgte mig, om jeg vil styre Danmark for dem, fortæller Lisa.

Hun endte med at sige ja tak, hvis hun fik lov til at starte sit eget ved siden af. Så turen gik tilbage til Aalborg, hun arbejdede for AirHelp i fem år. I den tid voksede virksomheden meget, hvilket inspirerede Lisa
;

– På et tidspunkt får jeg den i maven med, at hvis de kan, så kan jeg også. Det har givet mig modet. De var gode til at sige til mig; ’Hallo, det er nice, det du gør.’ På den måde har jeg lært en masse ting og fået noget selvtillid. Efter AirHelp startede jeg stille og roligt mit eget. Jeg har lavet mange ting, men jeg har altid vidst, at jeg skulle have den her tech-platform. Så startede jeg GoodiePack, som både var kommunikation, salg og alt det, som jeg brænder for. Det er fem år siden nu.

Navn Lisa Bønsdorff Dalsgaard
Født 1988
Opvokset Store Vildmose i Jammerbugt
Bopæl København
Forældre Faren var kartoffelavler og moren var lærer
Job Stifter & CEO hos GoodiePack
Drøm ’Jeg drømmer om, at GoodiePack bliver et ord i vores sprog. Hvad hedder en samling af noget lækkert digitalt indhold? Det hedder en GoodiePack.’

Klar til verden

GoodiePack er kommet langt siden starten;

– Nu er vi i et helt andet stadie, som jeg har drømt om. Vi har arbejdet meget med vores kunder og udviklet produktet sammen med dem. Vi har gjort det uden funding og investorer. Til gengæld har vi fået sindssygt mange erfaringer med på rejsen. Det tror jeg ikke, vi ville have haft, hvis vi tog pengene ind fra starten. Så i dag står vi et sted, hvor vi har et rigtig godt produkt, som er stærkt. Vi kan meget og kunderne ringer selv. Næste skridt er at skalere det endnu mere. Vi skal langt ud over Danmarks grænser, men det kræver nogle penge. Hvis du skal til USA, så skal du have rigtig mange millioner med.

Bliver i Aalborg

– Vi er til i vores team i dag og har kontor i Aalborg. Men jeg er selv rykket til København. Der er rigtig mange kunder i derovre, og det betyder meget, at man kan reagere og være der hurtigt. Så er der ikke så meget planlægning, men jeg kan springe på, når de har tid. Samtidig er det vigtigt for mig, at vi ikke bare er en Aalborgvirksomhed eller endda bare en dansk virksomhed. Så det er fint for mig at sørge for, at dem i København også ved, hvem vi er. Så det er det, jeg laver. Det betyder, at mit team og min tekniske partner René sidder i Aalborg og styrer virksomheden herfra. Det giver mig frihed til, at jeg kan gå ud og hive nogle bolde hjem til os.

GoodiePack har indtil nu haft hjemme i et kontorfælleskab i Aalborg, som Lisa har været med til at starte. Det lukker desværre ned, så de havde brug for at finde et fast hjem. Derfor har de købt et hus i Kjellupsgade, hvor virksomheden flytter ind efter 1. december.

– Så kan vi udvide fra det hus. Det er vigtigt for mig, at selvom jeg snakker om København og New York, så har virksomheden rødder i Aalborg. Min partner i firmaet bor her med sin familie, så vi render ingen steder, slår Lisa fast.

Hun får ofte spørgsmålet om, hvorfor de bliver i Aalborg, når de store kunder mange gange skal findes i større byer, men hun tror på Aalborg.

– Hvis man begyndte at arbejde lidt mere sammen i Aalborg, så er der rigtig meget potentiale i byen. Især for erhvervsdelen. Jeg ser et potentiale i, at vi har et stærkt teknisk universitet. Jeg skal bruge udviklere resten af mit liv og dem tror jeg, at jeg skal finde på Aalborg Universitet. Vi har også en lufthavn med gratis parkering. Jeg kan være i Amsterdam på en time, når man ellers må flyve igen. Så hvis du skal have en international arbejdsplads, så kan du ligeså godt have den i Aalborg. Det er økonomisk bedre at lave en virksomhed i Aalborg, for tingene i København er altid dobbelt så dyrt. Jeg har Aalborg i mit hjerte og vil gerne skabe en af de fede arbejdspladser i byen. Det kan være, at vi skal have flere afdelinger med tiden, men vi bliver ved med at være i Aalborg, afslutter Lisa.