Kunsten at designe lamper

TEKST KIT SØRENSEN

Mød Susanne Nielsen, en kvindelig iværksætter fra Nordjylland, som har skabt et brand med stor international succes. EBB & FLOW, Susanne Nielsens belysningsfirma, drives fra kontoret i Svenstrup og lageret i Hjørring.

Susanne Nielsen og jeg stiftede bekendtskab med hinanden til en messe i Oslo for flere år siden, da Susanne udstillede med sit første brand, Who Found Otto. Siden vores første møde har jeg nysgerrigt og beundrende fulgt Susannes karriere, for hun er kreativ og tænker ofte ud af boksen.

Susanne flyttede til London i 1992 og arbejdede blandt andet for Fruit of the Loom og Carli Gry, før hun startede selvstændigt som agent for Lisbeth Dahl. Efter mange års arbejde med marketing, PR og salg i London startede Susanne Who Found Otto, som handlede med vintageartikler, møbler, tekstiler og glas.

– For mig har drivkraften aldrig været at stige til tops i et traditionelt karriereforløb. Det har snarere været friheden til at skabe mit eget job og virke, som har drevet mig.

Foto: Stofskærme og Rowan Bowls

I 2009 flyttede Susanne sig selv og sin virksomhed tilbage til Danmark for at være tættere på sin familie igen, og efter et par år afvikledes vintageforretningen, og hun begyndte at designe lamper i glas. Det var på det tidspunkt, EBB & FLOW blev født.

– Jeg elsker at være tilbage i Nordjylland, og jeg er oprigtigt stolt af at kunne fortælle ude i den store verden, at vores lamper bliver samlet her, og at det er her, vores fundament er.

I dag producerer EBB & FLOW lamper i glas, krystal, tekstiler og messing samt eksklusive krystalskåle. Susanne finder inspiration til sine design gennem parfumer, smykker og antikmarkeder – helst de engelske. Der er ingen tvivl om, at Susanne stadig har en lille “englænder” i maven. Alle produkter designes med fokus på organiske former, råmaterialer og kærlighed for detaljen. Glaspustning og facetslibning er centrale produktionsmetoder i EBB & FLOW. Produkterne produceres i hånden i Europa og samles i Hjørring. Selvom lamperne mundblæses i forme, kan der være små forskelle fra produkt til produkt. Det er netop dét, der gør håndværk spændende og smukt.

I 2020 fik Susanne en partner i firmaet, medejer og CEO Thomas Kronevald. Partnerskabet har givet Susanne frihed til at fokusere endnu mere på design og udvikling. Udviklingen af nye produkter er ofte en lang proces, der bliver ved med at trænge sig på i tankerne, specielt når Susanne med egne ord nørkler i sin have eller i sit elskede drivhus. En stregtegning bliver til en teknisk tegning, og nye lamper bliver skabt fra bunden i firmaets eget værksted. Balancen imellem hårde og bløde materialer er en vigtig del af Susannes kreativitet, og til at opnå dette bruger hun tekstiler i smukke mønstre til lampeskærme.

– Med årene er jeg blevet mere modig i forhold til, hvad jeg har sat i værk. Processen med at modnes som iværksætter har i virkeligheden stået på i mere end de 20 år, siden jeg startede som agent for Lisbeth Dahl. Her kørte jeg vejene i England tynde med brugskunst fra Danmark og med en faxmaskine stående hjemme i lejligheden.

Man kan roligt sige, at Susanne i dag er designpriserne værdig. Hun har som kvindelig iværksætter kastet sig ud i en ellers mandsdomineret branche.

Foto: Susanne Nielsen med Rowan Bowl

Fakta om EBB & FLOW

Gennem årene har EBB & FLOW vundet store internationale priser såsom Iconic Awards og German Design Award. EBB & FLOW udstiller blandt andet på store messer i byer som Paris og Milano.

Susanne tror på, at det vigtigste i indretning er personlighed. Derfor tilbyder virksomheden også et varmt og farverigt sortiment inden for belysning. Man kan se EBB & FLOWs sortiment på www.ebbandflow.com