Hold flisepesten væk!

PRESSEMEDDELELSE - Foto: Epicent Public Relations A/S - PR

sdr

Januar har været usædvanligt varm og februar ualmindeligt våd. Det har givet gode forhold for flisepest til gene for mange husejere. Få fagmandens bedste tips til bekæmpelse af pesten og vedligehold af fliserne.

 

Mildt og fugtigt vejr med en del sollys var kendetegnende for januar, der blev hele 3,3 grader varmere end samme måned sidste år, mens februar har været den næstvådeste nogensinde. Det har givet optimale betingelser for den hårdføre krydsning mellem svamp og alge, vi kalder flisepest eller lav, og det kan være en lang og sej kamp at komme dem til livs.

 

– Flisepest trives bedst ved høje temperaturer, og når der både er lyst og fugtigt øges væksten. Selvom de små moslignende gevækster ikke er decideret skadelige for fliser eller sten, vil de fleste husejere gerne have bugt med dem, og uanset hvilken metode, man bruger, gælder det om at vedligeholde fliserne løbende fx ved at feje med sand og en hård kost, siger Kim Tang, der er fagkonsulent og landskabsarkitekt hos Danske Anlægsgartnere.

 

Danskerne hader det som pesten

Virksomheden Nanostone er nogle af dem, der rykker ud og hjælper danskerne med at bekæmpe flisepesten hvert forår, og de oplever frustrationerne over det gentagne bekæmpelsesarbejde.

 

– Flisepest kommer igen år efter år, og rigtig mange husejere er trætte af det store arbejde, det medfører. Langt de fleste af os renser jo ikke vores fliser løbende, og ovenpå en mild vinter som denne har pesten fået godt fat de fleste steder og kræver grundig fliserens, siger Nicklas Christensen, der er direktør i Nanostone.

 

Ifølge Nicklas Christensen kan man dog selv gøre meget for at komme flisepesten til livs. Han har følgende råd til at få bugt med pesten og holde den nede.

 

 

Start tidligt på sæsonen

Gå i gang med at fjerne pesten allerede i det tidlige forår, så flisepesten ikke spreder sig for meget. Senere på sæsonen kan solen være din ven i kampen mod organismen, da fuld sol kan udtørre den. Desværre kan solen ikke klare alt arbejdet, hvorfor man er nødt til at begrænse pesten tidligt på sæsonen.

 

Undgå højtryksrenseren

Det kan være fristende at spule flisepesten væk med en højtryksrenser, men den hårde vandstråle sliber overfladen på fliserne og gør den ru. Det gør det kun endnu nemmere for pesten at få fodfæste og vokse. Derfor er det mest skånsomme og langtidsholdbare at vaske fliserne med professionel fliserens designet til formålet.

 

Giv fliserne behandling

Når fliserne er blevet renset, kommer man langt med at give dem efterbehandling. Med imprægnering kan optagelsen af fugt i fliserne reduceres med helt op til 85 procent, og dermed bliver det svært for flisepesten at slå sig ned eller blomstre op igen. Efterfølgende kan man så også nøjes med mindre omfattende vedligehold.

 

Nanostone A/S tilbyder en overfladebehandling, som beskytter og hindrer fliser, tag og facade mod indtrængen af vand, og dermed besværliggør vækst af alger og mos på overfladen. Virksomheden ligger i Hedehusene og har ansatte fordelt i hele landet. www.nanostone.dk.