En passion for løb i naturen

EN MAND OG HANS PASSION | LASSE ANDERSSON

Lasse har siden 2015 stået i spidsen for Utzon Center og siden 2020 har han også været direktør for kunstmuseet Kunsten i Aalborg. Lasse er vokset op på Sydfyn og efter 10 år i Aarhus flyttede han for 15 år siden til Aalborg sammen med familien. Lasse har et spændende cv og har modtaget en række kultur- og arkitekturpriser. I dag deler han sit familie- og fritidsliv mellem huset i Hasseris og sommerhuset ’Virkeligheden’ ved Tornby Strand.

HVAD ER DIN PASSION?

– Jeg elsker at løbe i naturen, søge ud på lange ture i skiftende landskaber, der kan man og mærke den ro, der er forbundet med at være i naturen og den positive energi, det giver mig i hverdagen.

HVORFOR ER DET DIN PASSION?

– Jeg har en travl hverdag, hvor jeg altid er på og ofte er sammen med mange mennesker fra tidligt til sent. Nogle mediterer, dyrker yoga og søger mindfulness for at skabe balance rent mentalt. Jeg tror, jeg opnår det samme, når jeg snører løbeskoene og forsvinder ind i landskaberne omkring mit sommerhus ved Tornby Strand eller i naturen omkring Aalborg. Jeg elsker fornemmelsen af at mærke pulsen, fødderne der flytter sig rytmisk, mens naturen eller byen bevæger sig omkring mig og jeg har verden helt for mig selv. Jeg har også altid løbeskoene med, når jeg rejser, så jeg har oplevet mange steder i verden med løbesko på.

HVAD ER DET BEDSTE VED DIN PASSION?

– Det skaber et fysisk og mentalt overskud. Jeg oplever, at mine tanker bliver abstrakte og dynamiske på en helt anden måde, når jeg presser de fysiske og mentale grænser under lange løbeture. Jeg starter hvert år den 1. januar med at løbe en 1⁄2 maraton, uanset, hvordan vejret, min form eller tømmermændene er. Jeg tror på, at man skal handle på ting og jeg er derfor ikke til nytårsforsæt. Løbet den 1. januar minder mig om, at det er handling og vedholdenhed, der skaber resultaterne. Det tager jeg med ind i mit arbejdsliv.

HVAD ER DET VÆRSTE VED DET?

– Jeg har løbet maraton. Den træningsmængde, der skal til for at gennemføre det på en god facon, er for tidskrævende. Det går ud over familie og socialt liv i hverdagen.

HVOR MANGE TIMER OM UGEN BRUGER DU PÅ DIN PASSION?

– Jeg bruger vel 5-8 timer om ugen. Nogle gange mere, nogle gange mindre. Det afhænger af vind, vejr og travlhed i arbejdslivet. Men prøver som udgangspunkt at nå 30-40 km løb om ugen.

ER DET EN PASSION FOR ALLE?

– Det tror jeg ikke. Det handler om temperament, fysisk og ikke mindst lyst, særligt på de længere distancer. Sådan er det med meget motion og sport. Det skal komme af noget lystbetonet for, man har motivationen til at investere tiden og energien i det.

SJOV FAKTA OMKRING DIN PASSION:

– Når man løber langt, vil nogle løbere med mellemrum opleve det, der kaldes ”Runners High”, når kroppen ved hård fysisk udfoldelse udskiller endocannabinoider. Disse stoffer fremmer bl.a. lysten til at dele, styrker ens humor og kreativitet og de har en direkte indflydelse på en persons åbenhed og evne til at bevæge sig ud over begrænsende tankemønstre og adfærd fra tidligere situationer. Så med den info, synes jeg, det bliver endnu mere interessant at søge de lange ture, hvor grænserne flyttes.

Fakta

Navn Lasse Andersson
Alder 48 år
Job Direktør Kunsten & Utzon Center
Civilstatus Gift med arkitekt Stine Trudslev
Børn Sigurd 21 år og Vigga 16 år
Yndlingscitat “Én kvinde/mand kan være afgørende for et hold, men én kvinde/mand kan ikke udgøre et helt hold.“