Blandt verdens bedste

tekst CHRISTINA SVENDSEN | Foto JOHNY KRISTENSEN

Esportsverdenen er en lukket verden for rigtig mange mennesker, men det er i den grad ved at ændre sig. Sporten bliver kun større og mange klubber har fået professionelle hold. FC Barcelona står ikke kun for fodbold, for de har nemlig også et team, der er blandt de allerbedste til spillet ’Rocket League’. En af dem er aalborgensiske Aldin Hodzic på 19 år, der i esportsverdenen er bedre kendt under spillernavnet ’Ronaky’

Hør APPETIZE Podcast med Aldin her:

Aldin kommer fra en lille familie med et stærkt sammenhold. Hans forældre gik fra hinanden, da han gik i 2. klasse. Derefter boede han primært hos sin mor, sammen med sin storebror Benjamin og to halvsøskende. Faren, som var fra Bosnien, havde stadig stor betydning, men døde desværre sidste år.

– Min familie er mine søskende og min mor, og de har altid været der. Jeg har ikke så stor en familie, men det er dem, som jeg er tættest med.

Det startede med fodbold

Interessen for computerspil startede med fodbold.

– Altså fodbold i virkeligheden, uddyber Aldin med et smil.

– Jeg spillede meget fodbold, da jeg var yngre. Jeg så op til og ville gerne være den nye Messi. Mit nummer er også nummer 10, ligesom Messis. Ham og Barcelona har altid været en stor del af mit liv. Det var egentlig nok derfor, at jeg gik ind til Rocket League. Det var så fedt for mig, for det var jo fodbold, fortæller Aldin.

Spillet foregår på en slags fodboldbane, hvor man spiller tre mod tre og skal forsøge at få bolden i modstanderens mål. Men i stedet for menneskelignende figurer, så spiller man med biler, der kan tilpasses som den enkelte spiller ønsker. Aldin begyndte at spille Rocket League, da han var 15 år og fandt hurtigt ud af, at han kunne blive rigtig god. Sidste sommer blev han en del af holdet hos FC Barcelona.

– Spillet kom ud i 2015, så det er egentlig et ret nyt spil. Andre spil som fx Counter Strike har jo været ude i 20 år nu. Så Rocket League er faktisk kommet op ret hurtigt, i forhold til den korte tid, det har eksisteret.

Aldin fortæller, at Rocket League er blevet spået at kunne være et af de allerstørste spil om et par år. I øjeblikket ligger spillet i top 5 over de største i verden. Rocket League blev for nylig købt af samme firma, som også står bag det ultra-populære Fortnite, så der er planer om at gøre det så stort som muligt.

Foto: Johny Kristensen

Uden stjernenykker

Når man bliver kastet ud i en verden som professionel gamer i drømmeklubben og stadig er teenager, så kunne man godt tilgive Aldin for at miste jordforbindelsen en smule, men sådan forholder det sig heldigvis ikke.

Aldin tænker længe, før han svarer på, om succesen har ændret ham.

– Jeg forstår det ikke helt. Andre snakker om mig, men jeg er jo stadig bare mig selv. Det har ikke fanget mig endnu. Jeg er stadig den samme person og ved, at jeg ikke er bedre end andre, bare fordi jeg har en anden karriere. Jeg har selvfølgelig opnået meget for min alder. Det er vigtigt for mig, at jeg bliver ved med at være den samme person, fortæller Aldin, der gør meget ud af at holde gamle venskaber i live.

– Min ven Viktor, har jeg været venner med i 16 år nu. Han er stadig min bedste ven, og har lige været hjemme ved mig i en uge, mens jeg har været i Danmark. Jeg er ikke ændret som person overhovedet, fortæller Aldin.

Esport bliver kun større

Sæsonen sluttede i starten af december, så Aldin holdte en ekstra lang juleferie i Danmark inden han tog tilbage til Barcelona i midten af januar.

– Vi har ventet på at få en ny holdkammerat, så mens vi har haft pause, skulle vi prøve nogle nye spillere på holdet. Vi har prøvet alle mulige spillere, for det er på den måde, man finder den rigtige.

Et ’Rocket League’-hold består af tre spillere, som har et tæt samarbejde, så det er vigtigt at kemien er helt rigtig, hvis man skal være blandt de bedste. Så selvom Aldin har været i Danmark, har han stadig været på arbejde ved computeren, når mulige teammates skulle prøves af.

– Vi har ikke behøvet at være i Barcelona under pausen, men kunne, hvis vi ville. Vores coach skriver til os hver dag, og vi hører fra Barcelona, fordi de måske vil have en video eller noget. De vil gerne have os i Barcelona, så de kan lave content til deres sociale medier.

FC Barcelona har også et andet esporthold, der spiller Pro Evolution Soccer (PES), så klubben har stor fokus på esport.

– Esport er nået utrolig langt på få år. Det startede for 20 år siden, men dengang var det bare lokalt. For måske fem år siden fandt man ud af, at de kunne fylde et helt stadion med det spil, hvor folk bare kigger. Der indså man, hvor stort det var. Så er det bare vokset hvert år, fortæller Aldin.

Til en ’Rocket League’-turnering sidder de to hold overfor hinanden på scenen, hvor publikum kan følge med på storskærm. Til både turnerings- og sæsonkampe kan der være tusindvis, der følger med på live-streaming på YouTube eller Twitch. Aldin viser et eksempel, hvor der var over 200.000, der fulgte med.

Positivt sind

Inden Aldin kom på holdet hos FC Barcelona, var han med til at starte et andet hold, der hedder ’Triple Trouble’. De startede fra bunden, men kom hurtigt med blandt de bedste og var blandt andet med til verdensmesterskabet. Holdet blev opløst sidste år, da Aldin skiftede til FC Barcelona. Der var mildt sagt lidt drama i kulissen, hvor han ikke var på god fod med sine tidligere holdkammerater på grund af beslutningen om at skifte hold. Triple Trouble er nu genopstået i starten af 2020, så Aldin kommer muligvis til at spille mod sit gamle hold en gang i fremtiden.

Men generelt så lader han ikke negativitet påvirke ham, for det kan hurtigt gå ud over holdets sammenhold og resultater.

– Folk tror, at det kun handler om, hvordan du spiller, men det handler også meget om mentalitet, og hvordan du opfører dig. Hvis du ikke kan fungere mentalt sammen med dine medspillere, så kommer det ikke til at fungere. Du skal være positiv. Hvis du bliver negativ, mens du spiller, så har du tabt. Det har du!

Foto: Johny Kristensen

Vovemod gav bonus

Aldin er en ung fyr på bare 19 år, så det er fristende lidt kækt at spørge om, om der mon er damer i Rocket League. Aldin griner, for der er måske en snert af sandhed i spørgsmålet. I hvert fald har han mødt sin kæreste på grund af spillet.

– Hun er fra Sverige og så mig spille kvalifikationerne til den anden liga. Dengang var jeg ikke så kendt en spiller. Hun så min stream, hvor der var rigtig mange inde for at heppe på os. Hun havde delt mit tweet på twitter, hvilket jeg så imens jeg streamede, så jeg sagde begejstret; ’En svensk pige har delt min stream’, genfortæller Aldin grinende.

Han opfordrede hende til at skrive til ham til stor underholdning for de mange andre som kiggede med. Kort efter kampen var forbi, hvor holdet i øvrigt kvalificerede sig, skrev han selv til hende. Selvom han griner af sit eget vovemod i dag, så var det en god beslutning, for de har nu været sammen i mere end halvandet år.

Fordommene forsvandt

Familien har fuldt tæt med på sidelinjen, her i blandt hans storesøster Catrine, der arbejder som grafiker på APPETIZE. Hun fortæller, at de til at starte med ikke forstod, hvor god han egentlig var.

– Overhovedet ikke! Jeg har måske været en smule gammeldags og mente, at han kunne bruge tiden bedre end at sidde foran computeren. Jeg har haft rimelig mange fordomme om alt det her med at være gamer og syntes også, at Aldin spillede lidt for meget, fortæller hun ærligt.

Alle hendes fordomme forsvandt, da hun blev klogere på, hvad det var Aldin brugte sin tid på.

– Da han så pludselig bare blev vildere og vildere, så skulle vi jo alligevel ind og følge med, når ungerne var puttet. Vi kunne jo se det online, så det gjorde vi, for vi støtter ham og har altid gjort det. Så kunne vi jo godt se, at de var rimelig hardcore, og at han var dygtig til det, han lavede. Så nu forstår vi det mere.

Gaming gav ro

Da Aldin bliver spurgt om succesen har givet mere selvtillid, så lyder det drillende fra Catrine;

– Aldin har altid haft selvtillid.

Aldin giver sin søster ret, men fortæller uddybende;

– For et par år siden, da jeg startede med at spille ’Rocket League’, døjede jeg meget med angst og depression. Jeg gik i en 10. klasse, der var lavet til folk med angst. Det var en helt almindelig klasse, men for elever, der havde svært ved at komme i skole. Der døjede jeg meget med, hvem jeg selv var. Gaming hjalp mig rigtig meget. Da jeg blev bedre og bedre, kunne jeg mærke, at det gav mig ro, fordi jeg vidste, at jeg var god til et eller andet. Jeg havde fundet det, som jeg godt kunne lide at lave, og det betød meget for mig.

– Jeg havde en psykolog, der hjalp mig virkelig meget, så jeg fortalte om mit gaming, for der var ikke rigtig nogen, der forstod det. Men hun forstod det virkelig og hun var faktisk skyld i, at jeg tog chancen og gik hele vejen. Så ja, jeg har fået selvtillid. For nogle år siden kunne jeg næsten ikke engang gå udenfor døren, og nu rejser jeg jo verden rundt alene, fortæller han glad.

Catrine er tydelig stolt af sin lillebror og fortæller, at det ikke er mere end to år siden, at han fløj alene til London, hvilket var hans første flyvetur nogensinde. Hun er imponeret over den store udvikling, han har været igennem.

– Det er jo mega flot. Man ved godt, at angst ikke er rationelt. Man ved aldrig, hvad der trigger det. Det kan komme ud af det blå. Så, at han bare har kunnet være så sej og sige ’fuck dig, angst!’ og skubbet den væk, det er jo super fedt.

– Nogle ældre mennesker forstår ikke, hvor meget det hjælper på unge mennesker at spille, fordi vi kommer ind i en anden verden. Hvis vi har nogle dårlige tanker, så kan det at spille og snakke med sine venner online gøre så meget. Det giver virkelig ro for mig, fortæller Aldin.

Ligesom de fleste andre spil, så er der selvfølgelig også mennesker, der ikke er så flinke, når man spiller Rocket League, men Aldin fortæller, at det heldigvis også er nemt at finde gode venner i spillet.

Genkendt i Aalborg

Selvom han har begge ben solidt plantet på jorden, så har Aldin faktisk oplevet at blive genkendt i hjembyen.

– Jeg gik ned ad gågaden i Aalborg, hvor jeg gik forbi en café, hvor der sad en norsk dreng, som råbte ’Ronaky’, fordi han var fan og på ferie med sin familie. Det var så sjovt. Hvad er chancen seriøst for det?!

Hele holdet er også blevet genkendt i Barcelona af en taxachauffør, som havde en søn, der fulgte dem.
 Så det er tydeligt, at esport, Rocket League og Aldin ’Ronaky’ er kommet for at blive. Det er spændende, hvad der sker i løbet af de næste par år, både for sporten og for Aldin. Rocket League er tæt på at opnå anerkendelse som olympisk sport til sommer, når der bliver holdt Intel World Open i Tokyo i dagene inden OL starter. Måske bliver det endda med dansk deltagelse.