Rig på ro og gode oplevelser – Få smag for Læsø

Annonce – Læsø er indbegrebet af ø-ferie. Øen ligger midt i Kattegat og det betyder, at der skal sejles. 90 hyggelige minutter tager turen med Læsøfærgen, som sejler fra Frederikshavn. Når færgen ankommer i Vesterø, er det første, som møder alle gæster, synet af en kilometerlang og børnevenlig badestrand. Så er ferien ligesom i gang på den gode måde.

Læsø er Danmarks yngste ø, og naturen er for det første dermed helt unik og for det andet suverænt førstevalget, når både gæster og tilflyttere skal fortælle, hvorfor de holder af at komme på Læsø. Læsøs placering og historie har også haft stor betydning for udviklingen af øen. Fiskeriet fylder fortsat meget, især med landingen af jomfruhummere fra de lokale fiskekuttere til Læsø Fiskeindustri, og så har Læsø to hyggelige havnebyer med både fiskekuttere og lystsejlere.

Naturen har også givet Læsø de to ting, som nu har bragt øen på UNESCO’s tentativliste til verdensarv: tangtage og saltsydning. Middelalderens saltsydning førte nemlig til en afskovning og en fattigdom, som gjorde det nødvendigt at finde andre byggematerialer, og her fandt man anvendelse for de store mængder ålegræs, som blev anvendt til de helt unikke tangtage.

Læsø er fra naturens side også velsignet med et af landets absolut bedste spisekamre. Havet, jorden og skoven giver gavmildt de skønneste råvarer og gør det til en kulinarisk fornøjelse at være både kok, gæst og læsøbo. De lokale spisesteder tilbyder naturligvis også retter med lokale råvarer; her er kød fra kvæg og lam, som bruges til naturpleje, her er jomfruhummere og fisk fra de lokale fiskere, her er kantareller fra klitplantagen, og her er frugt og grønt fra de mange små lokale producenter.

Læsø besøges årligt af rigtigt mange mennesker, og alle nyder godt af både masser af plads, masser af ro, og så også de mange muligheder for oplevelser. Læsø er et helårssamfund med et godt handelsliv, og her er både supermarkeder, byggemarked, fiskehandlere, specialbutikker, mange spisesteder og en række gode overnatningsmuligheder lige fra sheltere til hoteller og sommerhuse.

Læsø byder også på ganske mange aktiviteter indenfor både kunst, kultur, sport og gastronomi, lige fra små lokale markeder over havnefester til store festivaler, som for eksempel Jomfruhummerfestivalen, der hvert år trækker tusindvis af besøgende. Her sker noget fra forår til efterår, og det allerbedste overblik fås via Turistkontoret og visitlaesoe.dk, som samler alt fra åbningstider og aktivitetskalender til seværdigheder, overnatningsmuligheder og et væld af temasider.

Herunder kan du få en forsmag på noget af det, som har gjort Læsø til en populær destination – uanset om man kommer på en endagstur eller på en længere ferie.

Foto: Kjetil Løite

TANGTAGENE PÅ LÆSØ

Intet andet sted på jorden bor man i huse med metertykt ålegræs, som er tvundet, spundet og bundet fast på tagtømmeret. Det, der i dag er en fantastisk kultur- arv, er formentlig opfundet af kvinderne på Læsø omkring 1720 – måske inspireret af arbejdet med at spinde uld. Med ålegræs får man verdens mest bæredygtige og holdbare tag. I gamle dage var det kvindearbejde, for kvinderne passede gårdene, mens mændene som søfolk var bortrejst i lange perioder.

Nu har tængemanden Henning og hans folk overtaget opgaven, og når der arbejdes på et tag, er øens gæster velkommen til at kigge på og spørge alt det, de vil.

Foto: Kjetil Løite

LÆSØ SALTSYDERI

Fra 1100-tallet og ca. 500 år frem var saltsydningen læsøboernes vigtigste indtægt og den første storindustri i Danmark. I 1991 genoptog man saltsydningen efter de gamle metoder fra middelalderen. Vandet hentes i brønde langt ude på Rønnerne og hældes i store jernpander over et ildsted. Når saltlagen er mættet, krystalliserer saltet, og det skovles op i store kurve til afdrypning, inden det tørres.

Flere gange om dagen fortæller saltsyderen historien om saltet, og her er en helt særlig stemning, når vandet syder og det damper fra panderne. Der er gratis entré. Det er også for børn, som tilmed kan syde deres eget salt med god instruktion fra saltsyderen.

ANNAS HØJSKOLE

På Østergård Kultur B&B afholder Annas Højskole ugekurser om foråret og efteråret. Der er strikke-, foto-, yoga-, tegne-, og sundhedskurser. Anne Hjernøe underviser på sundhedskurset, og fortæller, at ture i Læsøs natur er hendes yndlingsbeskæftigelse, fordi her er så stille og smukt – det virker som mental hygiejne. Anne nyder roen og det uberørte, og hun synes, at vekslingen mellem løvskov og nåleskov, strandenge og hav er skøn, og så bliver man sjældent forpustet, fordi Læsø er flad som en pandekage.

Foto: Kjetil Løite

STORHAVEN

Storhaven er en hyggelig besøgsgård med masser af dyr – små geder, bløde kaniner, kattekillinger, hunde, minigrise, påfugle, ænder og æsler m.m. I caféen serveres der hjemmelavede madtærter, og særlig kendt er Storhaven for sin hjemmelavede Læsø Is af bær og frugter fra øen. Du må ikke snyde dig selv for deres egen solbær-softice, som er helt fantastisk.

Ø-SKATTEJAGT

Er det svært at trække børnene med ud i naturen, så prøv en Ø-skattejagt. Her skal man på fem lokationer løse nogle opgaver, og belønningen er en flot medalje. Den mest populære opgave er Nisseruten i skoven, hvor børnene skal tælle nisserne. Det går der sport i, og ingen klager over, at turen er for lang.

Man kan også gå Nisseruten uden at være på skattejagt.

CAFÉ BUCH, ANTIK & RETRO

Et spise- og aktivitetssted med minigolf, hoppepude, guldgravning, svævebane og legetårn. Her er dyr at kigge på som kameler, kænguruer, alpakaer, egern og æsler. Her serveres kød og fisk fra producenter på Læsø – bøffer fra Galloway-kvæget, der har lavet naturpleje på Rønnerne, og fisken er fra de lokale fiskehandlere.

Foto: Kjetil Løite

BADESTRANDE

Der er skønne badestrande ved både Østerby Havn og Vesterø Havn. Stranden fra Vesterø Havn og sydover appellerer særligt til børnefamilier, fordi der er lavvandet langt ud fra kysten. Her nyder børnene at pjaske rundt i det lave lune vand. Et godt tip er også at gå på opdagelse på den lange ø ”Stokken”, der ligger i Sydvesten. Her må du vade over med al dit habengut, og belønningen er en smuk strand, som du har næsten for dig selv. På de meget varme dage kan Storedal på nordkysten være et godt bud eller Hvidebakker, der ligger længere mod øst, og som er mange læsøboers foretrukne strand.

Foto: Mühlhans

SLAP AKTIVT AF

Er du vant til heste og en øvet rytter, vil du helt sikkert fascineres af at tølte udover Rønnerne på de islandske heste, der er så populære på Læsø. Er du nybegynder, kan du også få en stille og rolig ridetur eller måske bare en trækketur. Der er flere steder, der tilbyder ridning og rideferie.

Du kan også spille golf på Læsøs 18-hullers bane med havudsigt, vandre langs stranden eller i skoven, cykle, spille tennis eller paddel. Der er flere vandreruter, og de seje kan gå Læsøs Ø-camino på 66 km.

Foto: Øhopperne

FANNEMANDSFÆRGEN

Færgen ”Peter Fannemand” er nok Danmarks mindste færge, og den kan fragte dig tørskoet over Fannemandskanalen. Her er der ingen reservation eller betaling, og den sejler, når det passer dig; du skal nemlig selv trække dig og familien over. Og du kan tilmed tage din cykel med! Du finder den i det sydvestlige hjørne af Læsø. Fra Stokkens P-plads kører du til højre ad Fannemandsvejen. Når du besøger Læsø, kan du jo undersøge, hvor navnet stammer fra!

Foto: Kjetil Løite

HAVAKTIVITETER

Stokken er et ideelt sted til både SUP, kitesurfing, kajak og måske en sejltur i en lille gummibåd. Her er du beskyttet af den lange ø Stokken og kan derfor ikke drive til havs. En god tur for nybegyndere i kajak er fra Vesterø Havn til Stokken langs med stranden. Ønsker du mere udfordring, kan du begive dig til fyrtårnsøen Nordre Rønner, som ligger 8 km fra land, eller en tur imellem Østerby og Vesterø. Vil du gerne have lidt instruktion, kan du tage med på en guidet kajaktur i Vesterø med Læsø Adventure.

Foto: Lene Nielsen

SAFARITUR PÅ RØNNERNE

Det har i mange år været en tradition for læsøboerne at tage på traktortur på Rønnerne. Du kan også komme afsted; Rønnerbussen arrangerer en 2-timers safaritur på Rønnerne med afgang fra Læsø Saltsyderi. Rønnerne er et helt unikt område, og du får en oplevelse for alle sanser og tilmed en god fortælling. Du kan også vælge en tur med hestevogn, som Krogbækgaard arrangerer. Her er plads til 15 personer ad gangen og det går stille og roligt ud over det smukke område.

Foto: Kjetil Løite

UDVALGTE ÅRLIGE EVENTS PÅ LÆSØ

HAVETS DAG: SØNDAG I PINSEN

LÆSØ RUNDT MOTIONSCYKELLØB: 8. JUNI 2024

LÆSØ TRAIL, 10 KM OG HALVMARATON: 3. LØRDAG I JUNI

SOMMERFEST I BYRUM: 1. LØRDAG I JULI

LÆSØ LIVE KULTURFESTIVAL: TIRSDAG TIL TORSDAG I UGE 28

HAVNEFEST I ØSTERBY: FREDAG OG LØRDAG I UGE 28

LÆSØ JAZZ: 17. JULI 2024

KAJFEST I VESTERØ: LØRDAG I UGE 29

LÆSØ GOLFUGE: 21.-27 JULI 2024

LÆSØ KUNSTFESTIVAL: MANDAG TIL FREDAG I UGE 30

LÆSØ JOMFRUHUMMERFESTIVAL: FØRSTE LØRDAG I AUGUST

LÆSØ ULTRA: 3. LØRDAG I SEPTEMBER

TANGHUSENES DAG: SØNDAG I UGE 41

FAKKELOPTOG I VESTERØ: MANDAG I UGE 42

LYS I MØRKET: 1. WEEKEND I NOVEMBER

KONTAKT

Læsø Turist- og Erhvervskontor
Havnepladsen 1 i Vesterø
9940 Læsø

Tlf. +45 9849 9242
info@visitlaesoe.dk
www.visitlaesoe.dk

Book færge:
www.laesoe-line.dk