Respekt for traditionerne

tekst AnneSopHIe elKJær-gregerSen | foto JeS ASMuSSen | advertorial

Over for Nordkraft, lige midt i byens kulturelle centrum ligger den lille restaurant CUPO. Navnet er en forkortelse af cucina popolare, som på italiensk betyder folkets køkken. CUPO serverer da også folkelig mad – med et innovativt twist

– Her er plads til, at vi kan lege med retterne og udtrykke os gennem maden, fortæller CUPOs nye køkkenchef, Kenneth Bisgaard. – Der er mange italienske restauranter her i byen, der holder det helt klassisk, så vi forsøger at gå i en lidt mere eksperimenterende retning. CUPO er folkeligt på den måde, at vi har et prisniveau, som de fleste kan være med på. Vi skal ikke være en gourmetrestaurant, men vi vil gerne være stedet, hvor folk kommer ind og får en rigtig hyggelig aften og nyder noget lækker mad. Vi fokuserer på at bruge sæsonens råvarer og vil gerne lege lidt med opskrifterne. Det må ikke være for mærkeligt, men vi vil gerne overraske gæsterne en lille smule, smiler køkkenchefen. – Så bliver det sjovere for os at lave, og sjovere for gæsterne at komme herind.

Mere end bare bøf

Aalborgenserne har ry for at være et lidt konservativt folkefærd, når det kommer til gastronomi. Dog synes Kenneth Bisgaard ikke, at det er helt fortjent. – Vi ser, at aalborgenserne gerne vil smage noget lidt anderledes, forklarer han. – I øjeblikket har vi oksehaler, brisler og kyllingelever på menuen, og det har gæsterne været meget begejstrede for.”

Det italienske folkekøkken er mange steder præget af, at folk ikke har ret mange penge at gøre med, og at man derfor måtte være lidt kreativ med de råvarer, som man kunne få fat i. Den filosofi har CUPO taget til sig. For selvom Kenneth Bisgaard let kunne servere bøffer for restaurantens gæster, vil han hellere videreudvikle de gamle traditioner.

– Der er faktisk meget mere smag i en oksehale end i en oksefilet, det er bare et spørgsmål om at vide, hvordan man tilbereder det, fortæller han. – Hvis man ved, hvad man laver, kan man virkelig få fantastisk smag ud af de kødstykker, som vi ikke normalt spiser. Det er desværre noget, vi har glemt i løbet af de sidste 20-30 år i Danmark. Mine bedsteforældre og deres generation spiste haler – grisehaler og oksehaler. Men i dag vil vi have rødt kød og kyllingebryster, og det synes jeg, er en skam. For man går glip af mange gode dele af dyret. Der er så mange steder, hvor man kan få en bøf. Men det vi gerne vil, er at give folk noget lidt anderledes, der smager meget bedre end en almindelig bøf.

En hyggelig oplevelse

Selvom et besøg på CUPO byder på en ekstraordinær madoplevelse, er det vigtigt for køkkenchefen, at restauranten er hyggelig frem for formel. – CUPO er sådan et sted, hvor du ikke behøver at trække i habit og pæne sko. Vi vil hellere være det sted, hvor du kan samles med familie og venner om et lækkert måltid og få en god oplevelse. Vi har forsøgt at skabe et hyggeligt lille sted, hvor du kan slappe af og føle dig godt tilpas, siger Kenneth Bisgaard om den hyggelige lille restaurant.

Som noget nyt kan man tage CUPOs italienske lækkerier med hjem. For eksempel kan man få tre af retterne fra månedens menu som take away, hvis aftensmaden en dag skal være lækker, men nem. Det er også muligt at forkæle sig selv eller sine medarbejdere med en rustik italiensk sandwich til frokost.