På toppen af Danmark skinner solen

BETALT ARTIKEL I GITTE ALS

Annonce – Det er på toppen af Danmark, det sker. For andet år i træk er Gitte Als med på udstillerlisten på Grenen Kunstmuseum. Det er stort. Skagen er noget særligt, som landsdel, som Danmarks nordligste punkt og med det specielle lys, som kunstnere verden over hylder

Kompressoren larmer. Malerier og rammer bliver blæst helt rene. De sidste billeder er monteret, bliver pakket omhyggeligt og sendingen suser afsted til Skagen.

– Jeg er stolt og glad, lyder det eftertænksomt fra Gitte, vi møder i værkstedet, hvor sæsonens farver står tydeligt markeret i malerklunset.

Hun fortæller:

– Det er overvældende at gøre entré på den “store kunstscene”. Hænge side om side med berømtheder som Aksel Lind og Niels Helledie. Det havde jeg kun drømt om. Aldrig forestillet mig, at det ville ske. Jeg er så meget nordjyde og har lyttet til Tante Jante i alt for mange år.

– For mange år siden spurgte en akademiker mig, hvordan kan du holde ud at have så lille et liv. Det ramte mig, og jeg har tænkt over det mange gange siden. Men resultatet er altid det samme, jeg er glad og taknemmelig for mit liv. Nyder at være i det og nyder at være sammen med de mennesker jeg kender.

Gitte er vokset op i Aalborgs vestlige bydel og har levet sin barndom i Vestre Bådelaug, i Stadionhallen, i Haraldslund – blandt almindelige mennesker. Der var et mærkbart skel mellem nord- og sydsiden af Annebergvej. Sydsiden var forbeholdt Hasserisfolket, dem med lidt flere penge. Gitte og hendes familie, der boede på nordsiden, var knap så fine, det kaldte man bare vestbyen.

– Min familie var dygtige med deres hænder, alle som en. Bedstefar var skrædder, faster cigarmager, onkel malermester og sådan kunne de alle noget særligt, siger hun og fortæller videre:

– Mine evner med en pensel kommer ikke fra fremmede. Min far var maskiningeniør på den anerkendte Toppenbergs Maskinfabrik, og hvor end vi kom, var han kendt af byens folk. I en sparsom fritid tegnede han de flotteste billeder. Detaljerede og i fri hånd. Det samme gjorde min storebror, mens mor tryllede de smukkeste håndværker med strikkepinde og stramajnål. Det flød helt naturligt og min familie er min baggrund og min stolthed. Jeg var også ferm med hænderne, men det gik i ungdomsdvale, livet ændrede sig og jeg blev regnskabs- og juranørd i stedet for. Sådan lidt desværre, for det andet er langt sjovere, reflekterer hun.

Livet spiller sin egen melodi

Årtier senere, skæbnebestemt måske, genopstod interessen. Livet tog en drejning og Gitte brugte år på et strengt cancerforløb. Det gav til gengæld nyt mod, for – hvorfor spilde et sekund mere i beskedenhedens land, siger hun og beretter tilfreds om en helt ny tid i livet.

– Jeg slog op i banen, brugte mit talent for at skrive og startede som selvstændig journalist og tekstforfatter. Mens jeg malede. For jeg ville begge dele. Det kunstneriske understøtter hinanden. Man kan sige, jeg skriver i farver og maler med ord.

Som kunsten har fået mere plads, er der også sket meget på tastaturet. Det udvikler sig konstant, teksterne bliver mere modige, farverne i sproget står tydeligt og kunderne har fundet en ordsnedker, der “har ordet i sin magt”.

– Ja, siger Gitte;

– Jeg er ikke længere bange for at sige, jeg skriver blændende tekster, der får læseren til at blive hængende. Og alt i alt – mit liv er så godt, og jeg er taknemmelig for hver en dag solsorten kalder mig op til en ny dag.

Fremtiden er nutiden. Den skal nydes.

FAKTA OM GITTE ALS

Gitte Als er aktuel med udstilling på Grenen Kunstmuseum i perioden marts 2021 til oktober 2021.

Hun er fast repræsenteret hos Galleri Beck i Brønderslev.

LÆS MERE:

www.gitteals-art.dk

www.gitteals.dk