En passion for at sejle

EN MAND OG HANS PASSION | TONNY SKOVSTED THORUP

Tonny har gennem mange år været erhvervsdirektør i Aalborg Kommune, men er nu sprunget ud i et nyt eventyr som direktør for turismen fra Skagen til Aalborg. Tonny er eksilvestjyde og flyttede til Aalborg med hustruen Jette Gudiksen, som han har været sammen med siden Berlinmurens fald. Sammen har de ønskebarnet Oskar på 12, katten Wilma og 4 høns på matriklen i Mølholm nær kridtgraven. Tonnys nye passion er at sejle og han har haft båd i 2 år og sover allerede nu lidt uroligt om natten med tankerne om at få den nye båd i vandet i Vestre Bådelaug 1. marts og komme på sommertogt

HVAD ER DIN PASSION?

– Det er at sejle. Det er en ny passion for mig, som har sat sig dybt – ”At sejle er at leve”. Det er en helt ny verden at sejle og være på vandet i lang tid. Havnelivet er nu heller ikke at fornægte – et koldt glas hvidvin er nu engang bedre på et bådsdæk.

HVORFOR ER DET DIN PASSION?

– Jeg tror, det har noget med roen og venligheden at gøre. Havet og fjorden giver mig ro. Jeg kan godt være et lidt uroligt og meget utålmodigt menneske. Jeg har fundet ud af, at det at være på vandet giver mig ro, samtidig med at man møder en masse venlige mennesker. Der er jo et kodeks på vandet, at vi hilser pænt på hinanden og falder i snak på havnen. Det elsker jeg.

HVAD ER DET BEDSTE VED DIN PASSION?

– Det er faktisk at verden kommer til at se helt anderledes ud. De fleste byer og steder er smukke fra vandsiden. Man oplever noget helt andet og kan se det eksotiske i det nære. Man får også en helt anden bevidsthed om vejr og vind og begynder lige pludselig at lægge mærke til, hvor vinden kommer fra, hvordan strømmen går og hvordan det ændrer sig ofte på kort tid.

HVAD ER DET VÆRSTE VED DET?

– Uha, det er vinteren. Der går jeg hvileløst og kigger på de tomme bådspladser og spejder ud i horisonten.

HVOR MANGE TIMER OM UGEN BRUGER DU PÅ DIN PASSION?

– I sejlsæsonen er det naturligvis meget afhængig af vind og vejr (og arbejde). Men jeg har i år en helt klar mission om at tage på sejl-tour i min egen destination og med 567 km kystlinje er der jo nok at tage fat på.

ER DET EN PASSION FOR ALLE?

– Nej, det er det nok ikke. Der er overraskende mange danskere, der er bange for at sejle, hvilket er lidt paradoksalt med al den kyst. Men det er være ved vandet er jo de fleste forundt. Nu er vi nordjyder velsignet med rigtig meget vand, så vi kan ikke klage. Der er passion nok til alle.

SJOV FAKTA OMKRING DIN PASSION?

– Det må nok være en af turene til Nibe, hvor vi endte på et af Nordjyllands mest legendariske steder, nemlig Jernkroen i Nibe. Propfyldt med lokale nibenitter og Peter Møller Madsen i baren. Det blev en våd aften, som endte ekstra våd da én af kammeraterne endte i Nibe Havn på vejen tilbage til båden.

Fakta om Tonny Skovsted Thorup

Alder: 49 år

Job: Adm. Direktør hos Destination Nord og ansvarlig for turismen i Aalborg, Frederikshavn, Brønderslev og Læsø Kommuner

Civilstatus: Lykkelig gift

Børn: Oskar på 12 år + alle bonusbørnene på Aalborg KFUM Håndbold U13-hold

Yndlingscitat: ”Handling slår alt” og ”Virkeligheden overgår altid ens fantasi”. Der er nogle gange for meget snak og alt for lidt handling. Inden man handler, skal man sørge for at få talt med folk om, hvad der skal gøres og handles på – man skal ikke forestille sig virkeligheden, men tage ud i den