Bond: Fortidslevn eller stadig hot?

Tekst Christina Svendsen | foto SF STUDIOS DANMARK

Efter utallige forsinkelser er snart tid til endnu en Bond-film, der faktisk er den 25. I rækken fra produktionsselskabet EON. Derudover er der udkommet to uofficielle filmatiseringer af historien om den karismatiske agent. Men har verden brug for flere historier om Mr. Bond?

Det var i 1963, at den første Bond-film fik biografpremiere. Sean Connery spillede hovedrollen, men både forfatteren til bogserien, Ian Fleming, og producerne på filmen, foretrak eftersigende en anden skuespiller.

Der er dog ingen tvivl om, at Sean Connery var den helt rigtige, for Dr. No blev godt modtaget og da den fjerde film (Thunderball) kom ud, var Bond blevet allemandseje og folk stormede i biografen.

Med Sean Connery blev Bonds faste gimmicks født; hans introduktion: ’Bond, James Bond’, vodka martinis, der skal være ’shaken, not stirred’, og ikke mindst masser af Bond-piger, der er magtesløse mod vores helts tilnærmelser.

Lashama Lynch spiller agenten, der overtager ́007 ́, efter Bond bliver tvunget i eksil.

En ny verden

I 60’erne må en mand som Bond have passet på idealet af den helt rigtige mandige mand, der altid viste præcis, hvad der skulle gøres og hvordan en kvinde blev blød i knæene. Damerne faldt simpelthen på stribe, mens han elegant reddede moderlandet fra superskurke igen og igen.

Da #metoo-bølgen rullede i 2010’erne, hvor mediemodgulen Harvey Weinstein blev fældet som en af de første, blev billedet af den sexede mand, der ikke spørger om lov, lidt mere nuanceret.

Mænd, der tidligere kunne se stort på reglerne og blev undskyldt med, at de jo var magtfulde mænd og kvinderne bare skulle have sagt nej, kunne ikke mere undslippe mediernes dom.

Så Daniel Craigs Bond lever ikke i den samme verden som Sean Connerys hemmelige agent gjorde, eller gør han? Selvfølgelig har karakteren ændret sig i de mange år, der er gået. Andet ville være mærkeligt. Men det er svært at ændre på de karaktertræk, der er fast indgroet i hele serien. Hvem ville Bond være, hvis han ikke drak og duskede damer?

Spørgsmålet er så, om det virkelig er et problem eller Bond stadig er ligeså stor en helt, som han var i 1963. Det er han for mange, men der er alligevel meget stor forskel på Sean Connery og Daniel Craig, og heldigvis for det.

Det er også værd at bemærke, at der lød et større ramaskrig, da det blev offentliggjort i 2005, at den blonde Craig skulle spille Bond. Agenten havde indtil da altid været spillet af mænd med mørkt hår, så Craigs lyse manke var uhørt. Vi er heldigvis kommet så langt, at en sort skuespiller, Idris Elba, længe var en af favoritterne til at overtage rollen, hvilket overraskende få brokkede sig over.

Der har endda været snak om, at en kvinde kunne overtage rollen og så blive Jane Bond, men det er vist ren ønsketænkning på dette tidspunkt. Så langt er verden dog ikke kommet endnu.

Spørgsmålet er om de dygtige kvindelige skuespillere ikke har fortjent en ny helt, der ikke er bygget på mandlige stereotyper. Jeg gad i hvert fald godt at se for eksempel Gillian Anderson give hendes bud på en hemmelig agent, der ikke har en dyt med Bond at gør.

Old school og stadig hot

Nu kommer vi endelig til pointen med denne klumme; Er der stadig en god historie i Bond eller burde han efterlades i fortiden? Det kan der nok være delte meninger om, men på grund af Daniel Craigs glimrende tid i rollen, så må der hjertens gerne komme endnu flere film i rækken, hvis det stod til mig. Han har pustet nyt liv i en karakter, der var begyndt at blive en smule træt.

Bond er lidt et fortidslevn, men lever også i en mere enkel verden, hvor skurkene er stygge, kvinderne er smukke og mændene er selvsikre. Der er dog sket små, men betydelige ændringer gennem tiden. Bonds chef var i mange år en stærk kvinde (spillet af Judi Dench, der er en af Englands bedste skuespillere), kvinderne har fået ægte jobs og kan sagtens stå mål med Bond, og Bond er blevet mere menneskelig. Jeg glæder mig i hvert fald til Daniel Craigs sidste tur i manegen, når No Time to Die endelig får premiere. Og jeg glæder mig endnu mere til at se, hvem der skal være den næste Bond.