3-2-1 HVEM HEPPER VI PÅ? LYKKELIGA!

tekst & foto MARIA ELLERMANN

Når lykken handler om et helt specielt fællesskab. Rikke Nielsen er tidligere professionel håndboldspiller. I 2009 blev hun mor til datteren Magda, som har Downs Syndrom, hvilket vendte op og ned på alting

I 2007 stoppede Rikke sin professionelle håndboldkarriere og skulle starte et nyt kapitel med sin mand Lars i Gistrup. Det sports-tossede par glædede sig enormt til at blive forældre. Men alt blev vendt op og ned, da deres lille datter kort efter fødslen fik diagnosen Downs Syndrom. Scanningen i uge 12 sagde, at der var lav risiko for Downs Syndrom, så det var et ekstra chok for parret.

– Jeg vil lyve, hvis jeg ikke sagde, at det var et kæmpe chok, men da jeg fandt erkendelsen og accepten, blev virkeligheden en anden, fortæller Rikke.

Foreningsblodet løber i mig

Rikke er vokset op i håndboldhallen. Solgt lotterikuponer og hjulpet aktivt til i klublivet. Gennem hele hendes opvækst har håndbolden fyldt meget for både hende og resten af familien.

– Fælleskabet og venskaberne i håndbolden har dannet mig som menneske, og jeg har svært ved at forestille mig et liv udenom foreningslivet. Det foreningsliv er jo virkelig noget, som vi kan i Danmark. Da Magda kom til verden med Downs Syndrom, var der mange tanker i mig omkring den livskvalitet hendes liv fremtidigt kunne rumme. Jeg så hvordan mine yngre piger, Tilde (7 år) og Nynne (5 år), drog afsted til sport med deres veninder, men der var ingen, der bankede på døren for at spørge om Magda kunne lege.

Fakta

Navn Magda Lundsgaard
Alder 9 år
Født i Gistrup
Elsker at stå på hænder, dyrke sport – især håndbold, hvor hun bedst kan lide at score mål. Derudover er hun en god veninde. Er vild med slå sig løs i Leos Legeland, bage og spise pizza, tegne og vinde over familien i Uno. Hun er i øvrigt rigtig sej til at stå på ski, og glæder sig enormt til, at familien skal til Norge mellem jul og nytår.

Savnede at være en del af noget større

Rikke fandt det vanskeligt at finde nogle fritidsaktiviteter, der kunne rumme Magda. Hun oplevede, at livet som familie med et udviklingshæmmet barn ofte er centreret omkring specialpædagogik, begrænsninger, kampe med kommunen, nysgerrige blikke på gaden, helbredsproblemer, øget pres på dagligdagen, søskendeproblematik og masser af bekymringer.

Alt for mange af hverdagens aktiviteter minder om, at familien ikke er som alle andre. Alt for ofte huskes familierne og de udviklingshæmmede børn på alt dét, som de ikke kan.

Ideen kom ved køkkenbordet

– Vi sidder en aften rundt om køkkenbordet. Jeg er netop begyndt som træner for Tildes håndboldhold, og Lars foreslår pludselig, om det ikke kunne være en idé at lave et lignende hold for Magda og hendes venner.

Rikke, der længe har ønsket et mere aktivt liv for Magda, tygger kort på ideen. Hun kan rigtig godt lide tanken, og ideerne begynder derfra hurtigt at vokse.

Det gør vi bare!

Rikke kontaktede Idrætsforeningen for handicappede i Aalborg, der tilbød at stille an med remedier, så de kunne lege, at de spillede håndbold. Det var dog ikke nok for Rikke.

-Vi skal ud i det rigtige. Ud i hallen, hvor der dufter af harpiks og måske også lidt af tis.

Heldigvis var Nøvling Idrætsforening og IH-Aalborg friske på Rikkes idé. Det gør vi bare! var den hur- tige tilbagemelding. Derefter gik det stærkt og Rikke etablerede Aalborg Kidz.

Aalborg Kidz tiltrak familier fra hele Nordjylland

Ved Rikkes første træning i Aalborg Kidz mødte 21 friske børn og deres forældre op fra nær og fjern.

– Der har været et kæmpe behov. De kom helt fra Hjørring og Aars! Det betyder meget, at vi får dem ud i en almindelig idrætsforening. Jo mere, jeg får vist hende og hendes holdkammerater frem, jo mere forståelse og rummelighed kommer der også, og jo nemmere bliver det at være dem fremtidigt. Håndbold er bare så dejlig normalt!, siger Rikke

I dag er Aalborg Kidz oppe på hele 49 glade børn, der fast kommer til træning hver mandag.

En lykkelig liga for de børn, som ikke passer ind andre steder. Hun talte med forskellige folk omkring udbredelsen af Aalborg Kidz b.la. Mikael, som er far til Magdas veninde Kaya. Han bakkede op og skubbede på, da Rikke luftede ideen om at udbrede konceptet til hele landet

– Er du klar over, hvor meget lykke Aalborg Kidz giver vores lille familie? Den lykke bør flere få del i. Mikael er ejer af reklamebureauet Weltklasse, og han kom på ideen med navnet LykkeLiga. En lykkelig liga for de børn, som ikke passer ind andre steder.

– Vi synes, at spillerne på det nye håndboldhold skulle mere end bare spille håndbold. De skulle være stjerner!

Rikke fik blod på tanden og sagde sit arbejde op. Hun ville arbejde med LykkeLiga på fuld tid – koste hvad det ville. Og så var det i arbejdstøjet for at finde finansiering.

– Vi søgte fonde og pludselig sad vi med midler fra både Socialstyrelsen og Tryg.

I december 2017 fik LykkeLiga tildelt 3 mio kr. i puljemidler fra Socialstyrelsen. Kort efter fulgte Tryg Fonden trop: 2,5 mio kr. Som en tidlig julegave sluttede Spar Nord Fonden året godt af med en donation på 1,5 mio kr. Alle pengene var øremærket et 3-årigt udviklingsprojekt.

– Det var meget overvældende, fortæller en glad Rikke.

Fakta

Navn Rikke Nielsen Lundsgaard
Alder 41 år
Født i Fjerritslev

Tidligere professionel dansk håndboldspiller. Hun har tidligere spillet for Aalborg DH, hun spillede en enkelt sæson i den tyske klub HC Leipzig, før det har hun spillet i Aalborg DH og moderklubben HS Nord. Hun har med det danske landshold været med til at vinde EM sølv i 2004

I oktober 2012 udgav Rikke Nielsen bogen „Til sidste fløjt“ på forlaget People‘s Press. Bogen fortæl- ler om oplevelserne på og uden for håndboldbanen og beskriver kampen mod kræft samt de første år som mor til et barn med Downs Syndrom.

Hun startede i 2017 LykkeLiga. LykkeLiga er en håndboldliga for de børn, som ikke passer ind på andre hold.

Priser, sponsorater og anerkendelse

Samtidig med donationerne modtog LykkeLiga også Muskelsvindsfondens “plads til forskelle” pris – sammen med 100.000 kr. Desuden blev Rikke for andet år i træk nomineret til en pris i DRs sportsgalla. Denne gang var det LykkeLiga, som blev indstillet til “Danskernes idrætspris” – i øvrigt på baggrund af rekordstor folkelig opbakning i en afstemning på DR P4.

En henvendelse fra Socialpædagogerne resulterede i LykkeLigas første seriøse sponsorat. En 3-årig kontrakt på 300.000 kr. skal sætte fokus på at frivillighed og faglighed går hånd i hånd i arbejdet med handicappede i Danmark.

3-årig projektperiode

– Vi er nu i gang med det første år af projektperioden, og vi har allerede indfriet de mål, som først blev opsat. Vores 3-årige mål var at have 25 hold på landsplan, men første år er ikke slut i endnu, og vi har allerede 36 hold fordelt over hele landet. Forældre og ildsjæle har i hobetal taget kontakt og vil starte hold.

Senest har Rikke været i Grønland og hjælpe team Nük Håndbold Starz med opstarten.

-Jeg er fuldstændig blæst bagover.

Hun havde ikke i sin vildeste fantasi turde håbe på sådan en succes.

Helte, topscorere og holdspillere

LykkeLiga skal skabe flere smil, grin og positive oplevelser for udviklingshæmmede børn og deres familier. Metoden er sport, bevægelse og sociale fællesskaber, hvor hele familien involveres. Med LykkeLiga etableres et koncept, som skal fokusere på alt dét, som de udviklingshæmmede børn godt kan!

LykkeLiga skal gøre udviklingshæmmede børn til helte, topscorere og holdspillere.

Dem der fra det seje håndboldhold

Her er man stolte forældre og ikke belastede familier. Her er børnene topspillere uanfægtet hvor få regler, de kan huske. Med etableringen og promoveringen af lokale hold sigter LykkeLiga efter, at børnene skal genkendes på gaden som “dem der fra det seje håndboldhold” – og ikke bare som udviklingshæmmede. LykkeLiga skaber små stjerner på en stjernehimmel af positive fællesskaber.

Lykke Cup – Alle var stjerner og fik medaljer

Lykke Cup, er en årligt tilbagevendende håndboldfest for udviklingshæmmede børn fra hele Danmark. Her er det sport og bevægelse, der står i centrum. Ambitionerne er store, og der sigtes efter at skabe en årlig national fejring af livsglæde og skævhed.

På denne dag er børnene helte. Alle var stjerner og fik medaljer, da Lykke Cup blev afholdt i Gigantium. 300 børn deltog til kampene, og 700 deltog i den efterfølgende gallafest, hvor selveste Joey Moe underholdt de mange dansende og glade børn, der begejstrede hoppede på scenen og hang ham om halsen. Magda synes, at Joey Moe var rigtig sød og også liiiidt pæn.

Drømmer om en fremtid uden begrænsninger

Rikkes store fokusområde er etablering af nye hold samt den ugentlige træning. Hun har også fået forespørgsler på at udbrede LykkeLiga til andre sportsgrene.

– Indtil videre bliver jeg i håndbolden. Det er her, jeg har hjemme, men jeg bliver super glad, når andre lader sig inspirere, og er løftestænger i andre sportsgrene, fortæller Rikke.

Hun arbejder lige nu på at dokumentere og beskrive konceptet til de mange frivillige trænere, så de ikke skal opfinde den dybe tallerken ude i klubberne. Rikke drømmer om en fremtid uden begrænsninger for børn med specielle behov. De skal ikke stritte ud og forsøge at tilpasse sig et fælleskab, men de skal heller ikke isoleres og pakkes væk.

Vi asfalterer, mens vi går

Foreningen er båret frem på frivillige hænder, og det skal den fortsætte med. Der er ingen betaling for de deltagende familier. – Det er vigtigt for os, at vi forbliver ”os selv”. Selvom det går stærkt og vi asfalterer, mens vi går, skal vi holde fast i de gode værdier og den idealistiske ånd. Men nu er det også tid til, at vi skal have pulsen lidt ned, fortæller Rikke, og stryger kærligt Magda over kinden.

Fælleskabet blev styrket i familien

Efter at Magda er begyndt at spille håndbold, har Rikke gjort sig nogle betragtninger i den nære familie.

– Vi har fået en ny samtaleplatform i familien. Noget vi er fælles om.

Før oplevede hun, at det kunne være svært for den øvrige familie, at sætte sig ind i Magdas verden og engagere hende i samtalerne. Nu er det blevet nemmere.

– Når morfar går ned i knæ, spørger han ikke længere ind til skolen men til håndbolden. Der har Magda en masse succesoplevelser, så det vil hun gerne dele og tale om. Hun er sku også noget nu. I stedet for at hun altid var med ude og se de andre spille, er det nu hende, vi er ude for at se. Det har fået hende til at blomstre med selvtillid.

Julen skal holdes hjemme

– Vi skal holde julen hjemme i Gistrup med alt hvad der hører sig til af and, sovs og kartofler – Magda er dog mest til medisterpølse, så det har hun særbestilling på.

Nytår er altid på ski

2. juledag pakker vi bilen, og rejser på skiferie til Norge. Vi har familie i Kongsberg, så det er en fast tradition, at vi fejre nytåret i pyjamas og uldsokker på fjeldet i familiens hus. Så leger vi, at klokken er 24, når den i virkeligheden er 21 – for vi er altid så trætte efter flere dage på ski.

3 skridt – så skal du aflevere!

LykkeLiga planlægger at udvikle et omfattende læringskoncept, som skal sætte fokus på udviklingshandicaps i undervisningen i folkeskolen. Med udgangspunkt i spillerne i LykkeLiga sættes der fokus på forskellige handicaps.

Håndbold-universet åbner for en helt ny måde at formidle viden om handicappede: Spiller nr. 6 fra Aalborg Kidz – Magda Lundsgaard. Handicap: Downs Syndrom, Styrke: stor selvtillid, Svaghed: Døjer med at holde koncentrationen og blive på banen under kampen. Læringskonceptet rummer desuden skolebesøg og foredrag.

Formidling til offentlighed

Gennem de lokale hold og den årlige LykkeCup skabes en helt ny platform til at formidle viden og indsigt i udviklingshandicappedes liv. Med platforme som facebook, instagram og snapchat undervises holdene i, hvordan de kan opnå opbakning i deres lokalsamfund.

Som det nyeste tiltag, har de netop lanceret en musikvideo sunget af Souveniers kaldet: 3-2-1 hvem hepper vi på – Lykke- Liga! Se videoen på LykkeLiga.dk eller herunder

Er du nysgerrig på at følge mere med i LykkeLiga? Så følg foreningen på Facebook eller Instagram.