Utzon Center vil øge børn og unges interesse for den grønne omstilling

PRESSEMEDDELELSE: Utzon Center

Arkitekturlab med fokus på grøn omstilling

Utzon Center modtager fem millioner kroner fra VILLUM FONDEN til at opbygge et arkitekturlaboratorium. Her skal børn, unge og børnefamilier få inspiration og viden om biobaserede byggematerialer og grøn omstilling.

Måske kan man bygge et hus af svampe. Så kan væggene selv vokse sammen igen, hvis der kommer revner, sprækker eller andre småskader.

Eller måske kan man bruge svampemycelium til at vokse mursten.

– Vi står overfor nogle store udfordringer med den grønne omstilling, hvor vi skal gentænke byggeri og arkitektur.  En af løsningerne er intelligente og biobaserede byggematerialer. Derfor er vi enormt begejstrede for den støtte og opbakning, som VILLUM FONDEN nu giver os, så vi kan lave Utzon Arki-Lab, siger Matilde Marling Kiib, der er Leg & Læringschef på Utzon Center.

Projektet er udviklet af Leg & Læring, der er Utzon Centers undervisningsafdeling. Det skal øge børn og unges interesse for biobaserede byggematerialer og den grønne omstilling, hvor de kan eksperimentere med nye og bæredygtige arkitektoniske muligheder i arkitektur-laboratoriet.

– I al vores undervisning på Utzon Center arbejder vi med, at læring skal være en leg. Uanset om det er til børnehaver, folkeskoler, institutioner eller børnefamilier, der kommer til workshops hos os. Vi ved, at børn og unge elsker at blive fascineret af teknologier og det, at skabe noget selv og opleve at lykkes, når de gennemfører et projekt og endda får et fællesskab omkring det. Og vores nye Utzon Arki-Lab rummer det hele, siger Matilde Marling Kiib.

Laboratorium med teknologi og svampe

Laboratoriet kommer til at være fyldt med laserskærere, 3D-printere, Virtual Reality – og masser af svampemycelier.

For svampekulturer er nemlig intelligente byggematerialer. Og dét ved vi noget om i Danmark.

Projektet laves i samarbejde med The Centre for Information Technology and Architecture (CITA) ved Det Kongelige Akademi, der er nogle af verdens førende forskere i bio-hybrid arkitektur.

– At øge den offentlige bevidsthed og interesse, især blandt den yngre generation, for nye biobaserede materialer er et helt afgørende skridt i en overgang til en grøn og cirkulær økonomi, siger Phil Ayres.

– CITA Biolabs forskning har praktiske og kunstneriske dimensioner, der i samarbejdet med Utzon Center vil kunne give børn, unge og deres familier adgang til lærerige fritidsaktiviteter, der bringer naturvidenskab og teknologi ind i hverdagen, samt giver mulighed for at ”lære med hænderne” og sætte fantasien fri. Utzon Center er den helt rigtige samarbejdspart for det Kongelige Akademi om projektet ‘Utzon Arki-Lab’, da deres Leg & Læring-team igen og igen har bevist deres evne til at bringe arkitekturens teknologier i samspil med det legende og eksperimenterende til glæde for børn, unge og børnefamilier, siger Natalie Mossin, der er institutleder, Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Teknologi og præsident for UIA Verdenskongressen for Arkitekter 2023.

Science er sjovt

I alt har VILLUM FONDEN uddelt 23 millioner kr. til otte projekter, der gør science sjovt og lærerigt overalt i fritids-Danmark  – fra camps og klubber til kulturinstitutioner og ude i det fri.

– Børn og unges interesse for science bliver ikke kun stimuleret af dygtige lærere i skolen. Det er vigtigt, at de oplever hands-on, hvordan science har betydning for deres hverdag, og at de får gode oplevelser med science i fritiden – sammen med netværk og familie. De otte projekter, der nu får bevillinger, vil de næste år åbne både døre og natur for et væld af spændende science-aktiviteter for børn og unge rundt om i landet,” siger fondsrådgiver Marianne Lomholt fra VILLUM FONDENs uddelingsområde Børn, unge og science.

Med som rådgiver i projektet er rex skov arkitekter, der bidrager med viden og erfaring indenfor nye materialevalg, gode håndværksdyder og arkitektur.

– Utzon Arki-Lab er et projekt, der har fokus på formidling af arkitektur, fremtidens byggemateriale og bæredygtighed til børn og unge – en målgruppe der normalt er overset i arkitekturverdenen. Men en målgruppe som Utzon Center mestrer at engagere, både i deres udstillinger, fritidsarkitekter og i undervisningsforløb for skoleklasser. Projektets målsætninger er helt i tråd med rex skov arkitekters arbejde med arkitektur, nøjsomhed og bæredygtighed. Et projekt der skal opfordre den kommende generation af brugere-af-arkitektur til at reflektere og gentænke brugen af biogene arkitektoniske materialer, er et projekt vi kun kan støtte op omkring, siger Michael Rex Skov, der er arkitekter og ejer i rex skov arkitekter.

Om Utzon Arki-Lab

  • Utzon Arki-Lab løber i perioden 2023-2026. Her vil der være fritidsaktiviteter for store og små på Utzon Center.
  • Det er blandt aktiviteter, der strækker sig over et helt år, så man – helt bogstaveligt – kan se sit projekt spire og gro. Der er workshops og events for børn, unge og børnefamilier.
  • Og det foregår i selskab med arkitekter, arkitekturformidlere, forskere og svampeeksperter.

Fem spor i Utzon Arki-Lab

Fælles for alle spor i perioden er, at børn, unge og børnefamilier får sjove og inspirerende oplevelser med naturvidenskab og arkitektur:

Spor 1: Utzon Arki-Lab / 36-ugers-forløb

Spor 2: Familie-eksperimenter / 5-ugers-forløb

Spor 3: Åbent Arki-Lab / 1-dags-workshops

Spor 4: Sommer-science med Utzon Center / 5-dages-forløb

Spor 5: Eksterne aktiviteter / workshops uden for Utzon Center

Om bio-hybrid arkitektur

Bio-hybrid arkitektur er et spirende felt, der undersøger koblingen af tekniske elementer med levende organismer. Formålet er at skabe nye bæredygtige arkitektoniske muligheder. Det kan for eksempel handle om at udvikle arkitektur i et samspil mellem digital teknologi og mycelium fra svampe for at skabe arkitektur og steder, der kan gro over tid.

Inden for CITA undersøger afdelingen for bio-hybrid arkitektur, hvordan arkitektur kan laves ved hjælp af biobaserede tilgange. Et primært forskningsområde er undersøgelsen af nye paradigmer for materialesyntese – med særlig opmærksomhed på biofremstilling. Dette er kombineret med specifikt fokus på svampe i sammenhæng med mycelium- baserede kompositter og Engineered Living Materials (ELM).