Yoga – din begynderguide

tekst PERNILLE DYBRO | foto PERNILLE DYBRO | advertorial

Yoga- og meditationstrenden i Danmark er vokset eksplosivt de sidste år, og der kommer hele tiden nye stilarter til. Mulighederne bliver flere og flere, og det kan være svært at finde ud af, hvor du skal begynde. Yoga har sine rødder i Indien, og selve ordet yoga stammer fra det klassiske indiske kultursprog sanskrit (som kan sammenlignes med latin, da det ikke tales) og ordet “yuj” betyder “at forene”. En forening mellem krop, sind og sjæl

Hvad er yoga?

Yoga indeholder blandt andet elementer af åndedrætsteknikker (pranayama), fysiske øvelser (asanas), og meditationsteknikker (dhyana). Yoga er en praktisk, fysisk, mental og åndelig disciplin, som går ind for personlig praksis, der fører til øget nærvær og selvindsigt.

Det er et værktøj eller teknologi, om du vil, hvormed du kan udforske dig selv, tage vare på dig selv, øge dit nærvær, din smidighed og udholdenhed og genfinde en dyb indre balance.

Hvilke fordele er der ved yoga?

Yoga påvirker på alle plan. Den påvirker os fysisk, mentalt, følelses- mæssigt og åndeligt.

Nogle af de mulige fordele er:
  • Yoga får kroppen og sindet til at slappe af
  • Yoga hjælper dig til at trække vejret langt og dybt, og øge iltoptagelsen. Du vil højst sandsynligt opleve mere indre ro, energi og mindre tankemylder
  • Yoga kan give redskaber til at fylde på din “energikonto,”og du kan opleve bedre koncentration og produktivitet
  • Yoga kan øge smidigheden og styrken i din fysiske krop
  • Yoga kan påvirke og forbedre din fordøjelse og styrke immunforsvaret
  • Yoga kan give et stærkere og mere udholdendende nervesystem
  • Yoga er stærkt vanedannende, og kan øge følelsen af lykke Prøv selv at finde ud af hvordan yoga mærkes for dig, og hvad yoga gør for dig. Du vil allerede indenfor de første uger, kunne mærke en forskel.

Forskellige former for yoga?

Er du ny til yoga eller bare nysgerrig, kan det virke overvældende med alle de forskellige former for yoga. Mit råd til dig er at prøve nogle forskellige yogaformer, og møde op med et åbent hjerte, og find din retning derfra. Denne mini-guide giver dig et lille indblik i 5 forskellige yogaformer (der findes mange flere).

Du kan finde alt fra sveddryppende yogaformer, dynamiske yogaformer, blide og langsomme yogaformer:
  1. Hatha yoga

En hathaklasse består typisk af både kraftfulde og mere restorative øvelser. Det er klassisk yoga, men fortolkes meget forskelligt af forskellige lærere. Typisk laver man en stilling ad gangen, og tager sig tid til at mærke den både under og efter, modsat eksempelvis Ashtanga og Vinaysa, hvor stillingerne er sammensat i kortere og længere flows.

  1. Kundalini yoga – naturligt energiboost

Kundaliniyoga er én af de voksende yogatendenser. Der bliver blandt andet arbejdet med åndedrætsteknikker, chakraer, meditation, mantraer, repetative, udholdenhedskrævende, fysiske øvelser (som hedder „kriyaer” og adskiller sig markant fra andre yogaformer). I Kundalini arbejdes der med at løfte energien, og du kan derfor opleve at gå fra en yogatime naturligt høj.

  1. Ashtanga yoga – god for din form og disciplin

En aktiv, disciplinerende og meget udbredt yogaform, der består af faste serier af stillinger, som forbindes i et flydende flow gennem bevægelser og åndedræt. Arbejder også meget med kropslåse og andre teknikker.

  1. Yin yoga – god til selvindsigt og fordybelse

En fysisk passiv praksis, men kropsligt og mentalt styrkende og helende, der arbejder dybt i bindevævet og på de meridianbaner, der også bliver brugt i traditionel kinesisk medicin. Arbejder en masse med følelser og ‘given slip’. Den frigiver energi og løsner op for blokeringer og spændinger, som også akupunktur kan gøre det. Man holder stillinger i op til fem-femten minutter.

  1. Onlineyoga – god for dig på farten

I takt med teknologien og vores livsstilsudvikling, er det blevet muligt at lave yoga-on-the-go, altså online på smartphone, pc eller tablet.Tjek mulighederne for undervisning på blandt andet yogavivo.dk og yogastream.dk.

(Kilde: Begynderyogabogen – Karen Pallisgaard, Dybro-yoga.dk, Fitliving.dk)

Det praktiske – yoga for begyndere

Jeg har samlet nogle af de ofte stillede spørgsmål i denne lille guide:

Hvad skal jeg have på?

Generelt gælder, at du skal have løstsiddende tøj på, som ikke klemmer nogen steder. Er du i tvivl, så spørg din underviser.

Hvilken yogamåtte skal jeg købe?

Det kommer helt an på, hvilken yogaform du vælger. Spørg først og fremmest din underviser om yogamåtter er til rådighed eller om du selv skal medbringe. Du kan finde et stort udvalg af yogamåtter på www.yogaudstyr.dk. Du kan også nogle gange købe yogamåtter (dog i en anden kvalitet) i din lokale Netto, i Tiger eller sportsbutikker.

Skal jeg komme på tom mave?

Som tommelfingerregel anbefales det ikke at have spist et større måltid cirka 2 timer før. Det mærkes ikke særligt rart at have større mængder af mad i maven, når vi arbejder med eksempelvis rygsøjlen, twists, nedadvendte stillinger osv. Derudover vil vi gerne bruge energien på øvelserne og ikke på fordøjelse af mad.

Kan jeg lave yoga, når jeg er gravid?

Ja da, og med stor stor glæde endnu. Mødre (mig selv inkluderet) og jordmødre fortæller, at gravidyoga har hjulpet og støttet dem igennem graviditet og fødsel. Vælg et gravidyogahold hvor underviseren er uddannet gravidyogalærer. Er der ingen yogahold for gravide, hvor du bor, så kontakt underviseren og få en snak om dine behov.

Er min yogalærer uddannet?

Der findes mange forskellige yogauddannelser. Nogle uddannelser tages over flere år, og nogle på en enkelt eller nogle få weekender. Spørg i dit yogastudio, fitnesscenter eller aftenskole, hvis ikke det fremgår af deres hjemmeside, hvilken uddannelse underviseren har, hvis du er i tvivl.

Der er ingen tvivl om, at yogaen er kommet for at blive. Der er heller ingen tvivl om, at yogaen kan være med til at gøre livet endnu mere fantastisk både på det fysiske, mentale, følelsesmæssige og sjælelige plan.

Yogaen har givet mig SÅ meget

Ikke mindst har den givet mig indsigt i og en dyb tillid til, at jeg ikke behøver at pernille dybrogøre eller præstere noget som helst for at være værdifuld. Jeg er hele tiden helt okay – præcis, som jeg er, her og nu! Jeg ønsker dig en fantastisk rejse ind i yogaens verden, og en skøn sommer.