TJ-imaging sælger ultralyd verden over

TEKST & FOTO ALEXANDER KOKKEDAL

”Imaging” kaldes det, når man bl.a. ved hjælp af røntgen eller ultralyd prøver at skitsere kroppens inderside som led i diagnosticering eller forskning. Virksomheden TJ-imaging, med sloganet ”We love ultrasound!”, sælger ultralydsscannere og prober til disse formål fra deres kontor på Stenholm i Nørresundby. ”TJ”-delen af navnet hentyder til virksomhedens stiftere Theresa Sørensen og Jan Borup Sørensen, der i dag danner par.

De startede TJ-imaging op i 2016 efter ca. 3 måneders overvejelser om, hvorvidt de skulle gå iværksættervejen. Theresa og Jan havde over 20 års erhvervserfaring inden for salg, bogføring, administration og produktplanlægning med sig i bagagen og var som sådan godt rustet til at blive deres egen arbejdsgiver. Siden da er der kommet to ansatte mere og så mange produkter ind, at der snart skal findes et større lager til at rumme de store scannere.

Giver nyt liv til brugte scannere

Med TJ-imaging var det første gang, Theresa og Jan Borup Sørensen havde prøvet at starte egen virksomhed, men at sælge ultralydsudstyr til medicinsk brug var intet nyt – det gjorde de faktisk på deres gamle arbejdsplads, hvor de sad i forskellige afdelinger.

Vi kan godt lide det (at arbejde med ultralyd, red.), og det er en verden, der er meget udvikling inden for. Flere og flere områder tager det til sig. Vi sælger det, der hedder billedgivende ultralyd. Det vil sige, at det handler om at kunne se et eller andet, når man diagnosticerer, fortæller Jan Borup Sørensen.

TJ-imaging sælger både nye og brugte ultralydsscannere. Det nye udstyr kommer bl.a. gennem partnerskabet med Siemens og afsættes til dyrlæger inden for landets grænser. Det brugte købes fra klinikker og producenter og eksporteres ud i den store verden.

Selvom et system har været på et skandinavisk hospital og er færdigt med at blive brugt efter en levetid på 3-5 år, kan systemet ligesom en bil stadigvæk godt fortsætte med at bruges. Det kan godt være, der er nogle ting, der skal udskiftes på det, og så har det stadigvæk et langt liv bagefter, siger Jan Borup Sørensen.

Han fremhæver, at hvor vi i Danmark foretrækker at investere i high-end maskiner, der kan foretage meget specifikke målinger i forskningsøjemed på universitetshospitaler, har man andre steder i verden bare brug for pålideligt ultralydsudstyr, bl.a. til graviditetsscanninger.

Vi har vores topkunder, der vil have de nyere systemer, fx USA eller Europa, og vi har lande bl.a. i Afrika og Østeuropa, som ikke har mange penge, og det er vigtigt, at vi kan skaffe noget udstyr til dem, for de har brug for det, tilføjer Theresa Sørensen.

Den store service, vi giver vores kunder, er vores fleksibilitet, og at vi prøver at give dem de bedste systemer, vi kan, fortsætter hun.

Samarbejder frigør tid

I opstarten af deres virksomhed måtte Theresa og Jan Borup Sørensen gå med mange hatte og selv stå for hele driften af TJ-imaging. Det var svært i starten at finde ud af, hvordan logistikken håndteres, men det hjalp, at de skulle være aktivt på banen i forhold til at opsøge dem, der sidder inde med guldkornene.

Uanset hvad vi skulle have i det gamle firma, kunne ingen hjælpe os. Skulle vi have hjælp til pakning og transport, sendte vi det videre til den næste. Her var vi derimod nødt til at finde nogle transportfirmaer og høre, hvad de kunne gøre for os. Så fandt vi nogen, vi stadigvæk bruger i dag, der sørger for alt – også papirarbejde, fortæller Jan Borup Sørensen.

For at have mere tid til at levere kerneservicen og udvikle virksomheden valgte TJ-imaging at trække på firmaer, der godt nok ikke var de billigste, men som var villige til at tage tidskrævende arbejdsopgaver på sig, fx i forhold til udarbejdelse af udførelsesdokumenter til eksport og korrekt emballage til produkterne.

Vi fandt et firma, der kunne levere præfabrikeret emballage, og sammen med dem har vi designet en transportkasse, som vi kan bruge, når vores systemer bliver sendt rundt i verden med båd, bil og luft. Skulle vi til at lave vores egne trækasser, skulle vi have godkendelse til at arbejde med varmebehandlet træ, og vi har jo ikke en håndværksmæssig uddannelse, siger Jan Borup Sørensen.

Vores råd til andre, der vil starte op, er, at de finder mennesker eller firmaer omkring sig, der kan hjælpe med sådan nogle ting, og så kan det godt være, at man skal betale 10 % ekstra for en ydelse, men hvis det kan frigive noget tid, er det det værd, fortsætter han.

Til Grønland for at scanne moskusokser

Arbejdet med salg af ultralydsudstyr kan føre nogle specielle opgaver med sig, hvor udstyret skal prøves af under noget atypiske forhold. Således blev TJ-imaging i november 2017 kontaktet med henblik på at teste et produkts evne til at fungere i kølige omgivelser.

Vi havde et projekt sammen med København Zoo, hvor vi lånte en helt ny scanner fra Siemens, der skulle fryses helt ned til -20 grader, og så, om den stadigvæk kunne scanne. Det kunne den godt, fortæller Theresa Sørensen.

Så tog de scanneren op til forskningsstationen Zackenberg på Grønland, hvor de skulle scanne moskusokser for at se, hvor tykt et fedtlag, de havde på kroppen, og om de var drægtige. Det var et spændende projekt, siger hun.

Scanneren kunne godt holde til de grønlandske forhold, og om der også kom noget nyttigt ud af målingerne på moskusokserne, der skulle bruges til at følge bestanden, får de to iværksættere at vide inden for nærmeste fremtid.

Vi skal faktisk til København inden længe og se både billeder og resultater deroppe fra. Vi har fulgt dem flere gange deroppe, siger Jan Borup Sørensen.

Det giver et sjovt afbræk i vores hverdag. Mange af vores dyrlægekunder arbejder med heste, så at få lov at klappe en moskusokse og lære om de dyr har været rigtigt spændende for os, slutter han.