Slagteren i smørhullet

tekst tiNNA FEiFEr MøLLEr | foto ANNE Brix | advertorial

Med marker på begge sider, drøner fotografen og jeg afsted på besøg hos den lokale slagter i Kaas. Turen er slet ikke ukendt, for bilen har tit været på ruten når den har stået på soft ice og solskinstimer i turistbyen Blokhus. men af en eller anden grund, så er turen aldrig gået forbi slagteren i Kaas. Det har måske virket som en omvej, og slagtere har de jo alle vegne. men vi fandt hurtigt ud af, at der var noget specielt i Kaas, der gjorde det turen værd

Oplært af svigerfar

I den lille provinsby Kaas 25 km nord for Aalborg, ligger der en helt særlig slagter. Kaas Slagter & Madbutik er ejet af ægteparret Susanne Berthelsen og Lasse Bo Sørensen. Indtil 1993 var butikken ejet af Susannes forældre, der ofte fik hjælp af deres datter og svigersøn, når der var travlt. Derfor var det naturligt, at det blev Susanne og Lasse, der overtog stedet.

– Mine forældre havde mere og mere brug for hjælp i butikken. De spurgte derfor, om vi havde lyst til at overtage den, så vi var hurtige til at springe til, siger Susanne.

– Selv om jeg er uddannet tjener, så har jeg fået slagterfaget ind med modermælken. Mine forældre har altid været slagtere, og jeg har derfor været med på sidelinjen, siden jeg var barn. Mine forældre drev butikken i Kaas i fire år, og der forinden en anden slagterbutik i mange år, så jeg ved hvad det handler om, fortæller Susanne.

– Vi kunne virkelig se nogle muligheder i konceptet ”Mad ud af huset”, og med min erfaring som køkkenchef på Luneborg Kro og som kok på Strandingskroen i Blokhus, var det oplagt at ligge fokusset her, fortsætter Lasse.

Mad ud af huset er stadig et fokusområde, men med stor fremgang i butikken, hvor der er lagt stor vægt på de hjemmelavede produkter, lægges der en stor del af kræfterne heri.

– Som kok har jeg selvfølgelig en nemmere tilgang til kødudskæringer, men jeg må indrømme, at det i starten krævede lidt ekstra. Vi valgte derfor at ansætte min svigerfar, som har lært mig at udskære kød, og alt hvad jeg ved den dag i dag. Han var her i en 10-årig periode, og på den måde kan man sige, at min svigerfar har oplært mig i slagterfaget, griner Lasse.

Et godt makkerpar

Med ægteparrets erfaringer inden for restaurationsbranchen, var der gode forudsætninger for at kunne drive en slagterbutik.

– Vi har fra restaurationsbranchen måske en helt anden tilgang til tingene end andre slagtere, udtaler Susanne.

– Jeg går meget op i at give kunderne en god oplevelse, når de træder ind i butikken. Jeg går op i detaljer, og for mig er det vigtigt, at butikken ikke bare viser råt kød, men at det ser lækkert og indbydende ud. Man skal føle, det er hyggeligt at komme her, siger Susanne med en gnist i øjnene.

Og jeg som tænkte, at det BARE var en slagter. Det går netop op for mig, at det jo ikke blot er en slagter. Her oser af ordenssans, hvor det er tydeligt at se, at det grønne rosmarinblad der pynter kyllingebrysterne, virkelig ligger der, fordi der er tænkt over det. Intet er tilfældigt, og det er som et overflødighedshorn af en kødsymfoni. De hjemmelavede spegepølser hænger snorlige fra loftet. Rullepølser, varm leverpostej, frikadeller, Rib-eyes, kyllinger og kolde salater danser om kap. Og man er slet ikke i tvivl om at alt er hjemmelavet. Det gælder også deres lækre sandwiches, der varmt kan anbefales at tage med på en picnic eller andet. De er i hvert fald også værd at køre efter.

– Som kok har jeg en naturlig faglig stolthed i at ALT er hundrede procent hjemmelavet, og uden brug af pumpning med saltvand og unødige tilsætningsstoffer. Vi køber så vidt muligt dansk lokalt kød, men har også new zealandske lam, franske landkyllinger og poussiner, som ikke fås bedre i Danmark. For os er kvaliteten, og det at man følger sæsonen, det vigtigste, siger Lasse, mens Susanne fort- sætter:

– Vi supplerer hinanden rigtig godt, både med de erfaringer vi hver især har fra vores tidligere jobs, men også som mand og kone.

Kunder fra nær og fjern

Gennem årene kan parret se en stigende interesse fra både unge og ældre.

– Det er som om tendensen er, at flere og flere vælger at prioritere kød i en god kvalitet, og så hellere vil have mindre portioner. Nuti- dens sundheds-boom afspejler sig også i butikken, hvor vi kan se, at der bliver solgt rigtig meget kylling, så det er selvfølgelig rigtig vigtigt, at vi også følger med i hvad det er folk efterspørger, siger Susanne.

Og man må sige, at der rammer Kaas Slagter & Madbutik plet. Her forstår man, hvad der skal til for at lokke både de unge og de ældre generationer til Kaas.

Køledisken bugner af køkkenklare egnsretter, som er populære hos både helt unge med en travl hverdag, og hos de ældre der ny- der, at kunne få hjemmelavet og nærende mad, som vor mor lavede det. Men også andre delikatesser som chokolader, olier, krydderier og special the er at finde i butikken.

– Det er vigtigt, at vi kan tilbyde vores kunder et bredt udvalg af en høj kvalitet. Dette er nok også grunden til, at vi har flere kunder der fast kører både fra Aalborg og Aarhus, fortæller Lasse.

Jeg indser, at Kaas faktisk ligger i et smørhul. Langs Vestkysten med alle turistbyerne, blandt åbne vidder og stadig tæt på Aalborg. Næste gang min vej går forbi Blokhus, er der ingen tvivl om, at jeg svinger indenom slagterbutikken i Kaas, og køber nogle lækre pølser til grillen, så familien kan få en smagsoplevelse lidt ud over det sædvanlige.