Landevejskroen midt i Aalborg

tekst SoFiE LouMANN NiELSEN | foto JoHNy KriStENSEN | advertorial

Mad, som mormor lavede den, og gammeldags landsbyidyl, er hovedingredienserne i den oplevelse, gæsterne får, når de sætter sig til bords på Aalborgs nyeste kro “Den bette kro“. Indehaver Morten Gamini har håndplukket lokale råvarer fra Aalborg og omegn og givet lokalerne i Vingårdsgade 5 en tur med malerpensel og hammer, så ikke alene maden, men også omgivelserne tager gæsterne tilbage til dengang mormor var ung

Restauratør Morten Gamini er en mand med en mission. Han vil servere god solid dansk mad lavet af nordjyske råvarer.

– Det handler om, at vi skal tilbage til madtraditionerne, og ciabattabrød, der flår ganen i stykker, har aldrig været et hit, siger han med et smil på læben.

Og nok kan Morten lave sjov, men som erfaren restauratør og grundlægger af den succesrige restaurant Hos Isidor Henius har han noget at have det i. Han er kendt for kvalitetsbevidsthed og detaljenørderi, og med udgangspunkt i det værdisæt er Den Bette Kro blevet til. Råvarerne hentes hos lokale producenter, så gæsterne får en nordjysk smagsoplevelse.

– Dansk kødkvæg og frilandsgris får vi fra Krastrupsøgaard Gårdbutik, smør fra Aabybro Mejeri og fisk får vi friskfanget fra Hirtshals hver dag. Jeg er nok bare lidt en lokalpatriot. For mig giver det mere mening at støtte den lille producent, der ligger fem kilometer fra Aalborg fremfor storproducenten på Sjælland, fortæller Morten.

Og netop sans for detaljerne springer gæsterne i øjnene, når de sætter sig til rette ved et af kroens hyggelige borde med rød- og hvidternede duge og friske blomster. Den faglærte tjener møder gæsterne i døren og byder velkommen. Intet er overladt til tilfældighederne. Der er kælet for detaljerne, og det er sådan det foretrækkes at drive virksomheden. Vingårdsgade 5, som tidligere husede den kinesiske restaurant Peking House, er nu forvandlet til en skøn gammel kro med rødmalet bindingsværk, gardiner i vinduerne og lavt til loftet. Landevejskroen har fundet vej til byen.

Med en uddannelse som tjener bag sig har Morten nogle helt klare forventninger til, hvilken service hans personale skal stå for.

– Betjeningen er enorm vigtigt for mig. Gæsten skal mødes i øjen- højde! For mig er god service dét man som gæst ikke ikke havde forventet. Oplevelsen skal være fuldendt.

Mad, vi kan identificere os med

Selvom Den Bette Kro kun har været åbent i knap 4 uger, strømmer gæsterne allerede til. En måned før åbningen havde restauranten allerede rigtig mange bookinger i hus, og de bliver ved med at tikke ind i takt med, at flere hører om det nye spisested. Mortens egen forklaring er, at folk kan identificere sig med denne type mad, fordi de kender den fra egen barndom.

– Vi serverer dansk mad. Lige fra wienerschnitzel og dansk bøf til grydestegt kylling og citronfromage på aftenkortet. Imens frokostkortet består af smørrebrød og klassiske frokostretter, uddyber han.

Dansk mad og danske øl

Også med hensyn til drikkevarer har man valgt at gå lidt utraditionelt til værks. Der er skruet op for danske ølmærker og akvavitter, som i højere grad komplimenterer menukortet.

– Jeg har valgt, at der udelukkende skal skænkes dansk øl på kroen, og jeg har købt mit eget fadølsanlæg, så jeg suverænt selv bestemmer, hvad der skal være i hanerne. Vi har i samråd med medlemmer fra Danske Ølentusiaster, nøje udvalgt forskellige flaskeøl, så der skulle være noget for enhver smag.

Den Bette Kro byder på ca. 35 forskellige danske, norske og svenske akvavitter.

Hverdagsræset på pause

Det er smagsoplevelsen, der er i højsæde på Den Bette Kro, men der er lagt stor vægt på, at kroens interiør og stemning skal afspejle maden.

– Når jeg tænker Den Bette Kro, så kører jeg ud på landet og tager holdt ved en hyggelig landevejskro fra 50’erne, som jeg går ind og spiser på. Det er i det billede, at jeg har indrettet kroen. Hvidkalkede vægge, Bing & Grøndahl-tallerkner, rødternede duge, små lamper på bordene og bindingsværk. Som taget ud af Morten Korch, siger han. Det lyder mest af alt som beskrivelsen af en tidsboble, men det falder i fin tråd med Mortens vision.

– Uden at det skal lyde som en kliché, så er der et eller andet med den her Morten Korch-stemning. Vi enten elsker eller hader den, men den gør bare et eller andet ved os. I dag, hvor vi alle har så rygende travlt, så omfavner den os og giver os ro. Man går ind i en anden tidsverden og slukker for det hele. Så spiser man en god frokost, slår pauseknappen fra og så ud igen, siger han.

Den Bette Kros placering i Vingårdsgade, blot et stenkast fra Boulevarden, emmer ikke just af landidyl og gadekær, men Morten fik en god idé. Han lavede bygningens gamle baggård om til en skøn gårdhave med blomster og planter, hvor op til 40 gæster kan nyde deres mad under solen i sommermånederne.

– Det er en hel unik løsning, som ikke findes mange andre steder blandt Aalborgs restauranter. Vi fornemmer allerede nu, at der bliver rift om pladserne, når sommeren for alvor melder sig, siger Morten Gamini.

Den Bette Kro
Vingårdsgade 5
9000 Alborg
For bordbestilling: 9831 9000 eller besøg www.bettekro.dk