Kunsten at opdrage sine børn

Reklame

Reklame

Et kendt ordsprog går på, at et stærkt samfund avler svage mennesker, svage mennesker avler et svagt samfund, et svagt samfund avler stærke mennesker, og stærke mennesker avler et stærkt samfund. Hvis det er sandt, bør vi med rette frygte for fremtiden i Danmark.

Uanset vores samfunds fejl er det nemlig svært at komme udenom, at vi trods alt har det godt i forhold til tidligere tiders samfund og samfund i andre lande. Derfor er opdragelsen ekstra vigtig i dagens Danmark, hvis vi skal vedblive med at have et stærkt og godt samfund.

Konsekventhed i opdragelsen

Ligesom i de fleste andre sammenhænge er fair konsekventhed også en god ting, hvad angår opdragelsen. Det gælder i relationen mellem barn og forælder, men også mellem den myndige instans og forældrene. Mange børn lider unødvendig overlast ved at være for længe hos forældre, der tydeligvis ikke formår at løfte opgaven ’at være forælder’.

Det er selvfølgelig en prekær situation. Hvornår skal man fratage forældre sit barn? Hvor går grænsen? Det mest optimale er selvfølgelig, at forældrene tager sig sammen og lever op til deres ansvar. Men sådan er det desværre langt fra altid.

Derfor er det i mange tilfælde en rigtig god idé med forældrekompetenceundersøgelser. Med en forældrekompetenceundersøgelse er du bedst muligt sikret en kompetent vurdering af forholdet mellem barn og forældre. Hertil vil det efter undersøgelsen bedre være muligt at afgøre, hvorvidt der er brug for særlige hjælpeforanstaltninger i familien, eller om man skal anbringe barnet udenfor hjemmet. Det er barnets velbefindende samt at sikre, at barnet får den bedste mulige opdragelse, der er fokuspunktet her.

Sætte grænser som naturen sætter grænser

Igen, i Danmark har vi det godt. Der findes selvfølgelig fattigdom, men størstedelen af befolkningen har gode betingelser for et godt liv. Det er muligt at købe gode ting. Det er muligt at spise godt og sundt. Alt sammen noget der i langt de fleste tilfælde er godt.

Det betyder dog også, at mange børn mister fornemmelsen for penge og hårdt arbejde. Hvis tingene fra en tidlig alder bare falder i skødet på én, er det svært at vænne sig til andet i en senere alder. Det betyder ikke, at du ikke må forkæle dit barn. Det betyder, at du skal finde en vekselvirkning mellem at forkæle og sætte grænser for at hærde dem. Jean-Jacques Rousseau skrev i sin tid:

Iagttag naturen og følg den vej, som den foreskriver. Den opøver bestandig børnene, den hærder deres temperament ved prøvelser af enhver art; den lærer dem tidligt, hvad pine og smerte vil sige […] Hærd deres legeme over for årstidernes, de forskellige vejrligs, elementernes barskhed, over for sult og tørst”

Eftersom meget få børn bliver opdraget i naturen skal du en gang imellem agere natur for at hærde dit barn. Når du føler forkælelsen er fortjent, skal du så også forkæle ordentligt. Det gør du med masser af kærlighed og eventuelt en gave barnet virkelig bliver glad for. Det kan for eksempel være de nye Nike sneakers eller tøj fra Petit by Sofie Schnoor.

Udvid barnets horisont

Rousseau var også en af de første, der tillægger barndommen en selvstændig værdi, og ikke bare som et forstadie til voksenlivet. Det er altså et stadie, som tidligt skal fyldes med et værdisæt, som skal stå som grobund for nogle fremtidige idealer og principper.

Ved at tage ud og rejse, lærer du barnet, at jorden er stor, vi er forskellige, og der skal være plads til alle. Du lærer barnet om forskellige kulturer og giver en indsigt, der kan bruges resten af livet. Selv hvis du ikke har mange penge, er dette nogle lærepenge, du ikke bør undlade at benytte dig af. I så fald skal du købe de billigste flybilletter, da det ikke er det luksuriøse, der er det vigtige, men at udvide barnets horisont.