Kom med til vikingemarked, mølledag og koldkrigscykeltur

FOTO Nordjyllands Historiske Museum

Hver weekend hele sommeren er der vikinger på Vikingecenter Fyrkat, og 7. og 8. juli finder årets Fyrkat Vikingemarked sted med flere tusind besøgende.

Pressemeddelelse

Maj er sæsonstart for mange af museerne under Nordjyllands Historiske Museum, og sommerens program er spækket med sjove og anderledes aktiviteter. Kom for eksempel med på en koldkrigscykeltur til hemmelige steder i Aalborg, til mølledag på Havnø Mølle og til vikingemarked på både Fyrkat og Lindholm Høje. Og så er der helt nye udstillinger på Cirkusmuseet i Rold og på Hals Museum samt nye museumsbutikker i både Hadsund og på Fyrkat.

Vikinger i Hobro

Traditionen tro, er Hobro fyldt med vikinger hele sommeren. Ved Vikingecenter Fyrkat er der levende historieformidling hver eneste weekend til og med september samt forskellige vikingekurser i samarbejde med LOF Mariagerfjord/Rebild i udvalgte weekender. Lær blandt andet at lave glasperler som vikingerne gjorde det eller pileflet din egen kurv.

Sidst i maj indtager Fyrkatspillet vikingeborgen, hvor de spiller stykket Kvinden i graven i det rekonstruerede langhus ved Fyrkat. Forestillingen tager udgangspunkt i Vølvens grav, blev fundet ved borgen i 1954. Stykket har premiere 25. maj, og det spiller frem til 9. juni.

Derudover afholdes 7. og 8. juli et stort vikingemarked ved selve vikingeborgen Fyrkat. Her kan købes et væld at vikingehandelsvarer, og markedet emner af vikingestemning i form af håndværk, vikingekampe og -aktiviteter, hvor både vikinger og publikum deltager. Sidste år besøgte flere tusinde mennesker vikingemarkedet.

Men det er ikke kun ved Fyrkat, at der er vikinger. På Hobro Museum kan du se mange af de spændende fund, der gjort ved netop Fyrkat – deriblandt genstande fra Vølvens grav. Det er en helt særlig grav med rige gravfund, og man kan blandt andet læse mere om den i museumsdirektør Lars Christian Nørbachs aktuelle bog Mellem hammer og kors.

Der er dog også andet end vikinger i Hobro. Besøg for eksempel Lystfartøjsmuseet i det gamle pakhus ved havnen, hvor man kan opleve alt det, et sejlerhjerte kan begære. Her fortælles eksempelvis historien om lystkutteren Caroline, der var blandt Danmarks allerførste lystfartøjer.

I juni bliver det muligt at komme på en koldkrigscykeltur i Aalborg, hvor man ser forskellige koldkrigslokaliteter i byen og kommer inden for i en gammel kommandocentral.

Udvider antallet af byvandringer – nu med koldkrigscykeltur

I løbet af sommeren afholder Nordjyllands Historiske Museum mere end 15 guidede byvandringer med forskelligt tema. Man kan blandt andet kommet rundt i det glade Aalborg, middelalderens Aalborg og på rundtur i Hals. Der er stigende efterspørgsel, og antallet af byvandringer er derfor øget i forhold til tidligere år.

Som noget helt nyt kan man komme med på en koldkrigscykeltur i Aalborg i juni. Under Den Kolde Krig (1945-1991) blev der udført et stort planlægningsarbejde i Danmark for at sikre befolkningen og samfundets funktioner i tilfælde af krig. Der blev blandt andet opført civilforsvarsbunkere og kommandocentraler, hvorfra man kunne koordinere beredskabet, samt store og små beskyttelsesrum til byernes indbyggere. Turen går forbi nogle af de koldkrigsbyggerier, der endnu findes i byens rum, ligesom deltagerne også får lov til at komme indenfor og se et par af lokaliteterne. Cykelturen er cirka 6½ kilometer lang.

I Aalborg kan man også opleve en af en af Skandinaviens største samling af gammelt apoteksudstyr. Oppe på loftet i det imponerende Jens Bangs Stenhus midt i Aalborg gemmer sig nemlig en sand skatkiste af historier, genstande og mirakelkurene for skørbug, hysteri og rygsmerter. Fra 1665 og helt frem til 2013 var der apotek i stueetagen i huset, og gennem årene har apotekerne sat krukker og møbler, udgået medicin og gamle apparater op på loftet – ganske som enhver anden familie, der lige skal have ryddet ting af vejen. I tæt samarbejde med Apoteker S.C. Strøybergs Fond til Bevarelse af Jens Bangs Stenhus afholder Nordjyllands Historiske Museum faste rundvisninger i den ellers lukkede samling hver lørdag.

Mølledag på Havnø Mølle

Alle sejl sættes til, når Havnø Mølle fejrer Dansk Mølledag søndag 17. juni. Dagen markerer samtidig sæsonstart for Havnø Mølle. Dansk Mølledag er den festdag, hvor alle de gamle vand- og vindmøller landet over inviterer indenfor for at gøre opmærksom på møllerne og vigtigheden af, at man bevarer disse minder om det gamle danske landbrugssamfund. På Havnø Mølle bliver det en dag fyldt med aktiviteter for hele familien – blandt andet en tur i hestevogn. Og hvis vejret tillader, maler Havnø Møllelaug mel, som man kan købe med hjem.

Skulle man have lyst til mere møllehistorie, så giver en billet til Havnø Mølle også adgang til Møllehistorisk Samling i Hadsund samt Hadsund Egnssamling.

Havnø Mølle åbner sæsonen 17. juni, hvor der er Dansk Mølledag. Arrangementer byder på mange aktiviteter for både børn og voksne.

Nye museumsbutikker på Fyrkat og i Mariager

Selvom sæsonen mange steder begynder 1. maj, har Nordjyllands Historiske Museum også haft travlt henover vinteren. Blandt andet har museumsbutikken ved Vikingecenter Fyrkat gennemgået en omfattende renovering. Udvendig ligner det stadig et hus fra jernalderen med lerklinede vægge og stråtag, men indvendigt er det indrettet på moderne vis. Renoveringen er foretaget med stor respekt for den gamle jernalder- og vikingetidsarkitektur. Renoveringen betyder blandt andet, at butikken nu kan have et langt større udvalg af bøger og tekstilvarer, som det på grund af fugt ikke tidligere har var muligt. Den nye butik er på i alt 50 kvadratmeter.

Ikke langt derfra åbner Mariager Museum med en helt ny museumsbutik, der som noget nyt har gammeldags julepynt året rundt. Museet i den gamle købmandsgård lægger også hus til den årligt tilbagevendende sommerfest for hele byen. I år finder den sted 4. august.

Har man årskort, giver det 10 pct. rabat i alle museumsbutikker under Nordjyllands Historiske Museum samt på Lindholm Café ved Lindholm Høje Museet.

Nye udstillinger på Cirkusmuseet og i Hals

Gennem mange år har cirkus- og tivolifolk haft en tilværelse, hvor de flyttede sig fra sted til sted, og hvor deres hjem havde hjul. Den historie fortæller Cirkusmuseet i Rold i en helt ny udstilling kaldet Livet på hjul, som åbner 3. maj. Her kan man opleve både en original beboelsesvogn med inventar og en gammel pakvogn med en lille udstilling, der fortæller om de rejsende folk og vognenes historie. Foruden den nye udstilling er det altid muligt selv at lege cirkusartist. Store såvel som små cirkusinteresserede kan sminke sig som en rigtig cirkusklovn eller lave sine egne jonglørbolde og efterfølgende optræde i Cirkus Miehes gamle ridehus, der ligger ved Cirkusmuseet.

Denne vinter har der været ekstra travlt på Hals Museum. Dels med en ny udstilling om skansen, livet ved fjorden og om fritidslivet, og dels med at omdanne den gamle museumsbygning til at såkaldt selvbetjent museum. Det betyder, at museet nu har udvidet sine åbningstider ganske markant. Fremover kan publikum besøge museet fra kl. 9.00 til 21.30 hver dag året rundt. Som en del af den nye udstilling på Hals Museum er man desuden i gang med at udvikle en ny app, der giver museumsgæsterne en ekstra oplevelse, når de besøger muset. Den bliver lanceret i sommeren 2018.

Nordjyllands Historiske Museum har i forvejen to succesfulde selvbetjente museer, henholdsvis Boldrup Museum i Nørager, hvor det netop nu vrimler med søde dyrebørn, og Gråbrødrekloster Museet tre meter under gågaden i Aalborg.

Hals Museum bliver således det femte museum under Nordjyllands Historiske Museum, som har åbent hele året. Foruden Hals Museum, Boldrup Museum og Gråbrødreklostet Museet, har Aalborg Historiske Museum og Lindholm Høje Museet åbent året rundt. Sidstnævnte er for alvor ved at gøre klar til at modtage de mange krydstogtsgæster, der i løbet af sommeren kommer til Aalborg, og til den traditionelle sankthansfest, der i år falder sammen med vikingemarkedet på højen.

 

Husk, man kan altid følge med i arrangementer og andre nyheder i museets nyhedsbrev, på www.nordmus.dk samt på museets mange facebooksider – deriblandt den nye side Arkæologi Nordjyllands Historiske Museum.