Kærligheden til vin driver Aalborg Vinfestival

REKLAME I AALBORG VINFESTIVAL

Annonce – Den gode oplevelse er i fokus hos Aalborg Vinfestival, der bliver afholdt i Kedelhallen i Nordkraft d. 26.-27. oktober 2018. Bag festivalen står brødrene Brian og Verner Thomsen, som fortæller, at der er masser at glæde sig til for vinglade aalborgensere

Det er erfarne kræfter der står bag Aalborg Vinfestival. Verner Thom-sen er bagmanden bag den populære Ribe Vinfestival, der startede i 2005. Han havde butik i byen og syntes, at der manglede et event i sensommeren, så inspireret af vinfestivaler i Frankrig og Italien blev Ribe Vinfestival en realitet i Nordens ældste by.

Forelsket i Kedelhallen

Da Verner besøgte sin bror Brian, der bor i Aalborg, i 2015, så ville de en tur forbi fødevaremarkedet i Kedelhallen i Nordkraft. Han så straks noget specielt i bygningen og idéen om en vinfestival i Aalborg begyndte at slå rod. Allerede på vejen hjem luftede Verner sine planer for broren, der straks var med på idéen.

– Så slog jeg til, for her ville jeg gerne lave en vinfestival, fordi der er noget storytelling i Kedelhallen. For mig, der er det en stor oplevelse at lave noget i en bygning som denne. Hvis vi nu havde lavet en vinfestival i en sportshal, så havde det ikke været nær så charmerende, fortæller Verner, mens Brian nikker samstemmende.

På samme måde som Ribes charmerende gågade er blevet en del af stemningen på Ribe Vinfestival, så er det de rustikke og historiske omgivelser i Kedelhallen, der er blevet den faste ramme omkring festivalen i Aalborg.

Rammerne giver samtidig et interessant benspænd, fordi Kedelhallen ikke er større. Så der er ikke de store muligheder for at udvide festivalen, men både Verner og Brian er enig om, at det er her Aalborg Vinfestival hører hjemme.

– Vi skal ikke ud af de her rammer. Det kan jeg slet ikke forestille mig. Så skulle der da ske et eller andet uforudsigeligt, griner Verner.

Verner og Brian ses her sammen med to af Vinfestivallens udstillere Lene Quist, Quist Wine og Christina da Silva, Adelino

Den bedste vinsmagning

Et af de mest markante punkter, hvor festivalen i Aalborg adskiller sig fra den i Ribe er, at man i Aalborg køber en billet til et fastsat tidsrum.

– Det, der foregår efter to en halv time er egentlig ikke nødvendigt. Du kan sagtens nå at besøge alle 23 udstillere og er mættet af oplevelsen, når tiden er gået, fortæller Verner.

Der er i alt fem smagninger med 300 besøgene på hvert hold. Det sikrer, at der er god plads på gangene, så det bliver en god oplevelse både for de besøgene og for udstillerne, der føler, at de har god tid til at få snakket med gæsterne.

– Når man ankommer får man et glas udleveret og en taske, der er inddelt i rum, så der er plads til seks flasker vin, og et smagshæfte. Når tiden starter, bliver hele holdet lukket ind i hallen, så der er mulighed for at komme rundt til de 23 udstillere og få deres historie. Et godt råd er, at i stedet for at smage både hvidvin, rosévin, bobler, rødvin og dessertvin hos en enkelt udstiller før man går videre til den næste, så går man lige fra en dessertvin over i en hvidvin og det er ikke godt. Det har smagsløgene ikke så godt af. I stedet foreslår vi, at man starter med en let runde med hvidvin og bobler, derefter kaster sig over rødvinen, og slutter af med dessertvinen, siger Brian.

Efter to en halv time bliver der sagt pænt tak for i dag, hvorefter der er plads til næste hold. Det er en operation, der ikke altid er helt nem, fortæller brødrene med et smil. Men på tredje år er detaljerne ved at være helt finpudset, så det hele kører som smurt.

Vingarderobe

Der er også gode muligheder for at få vinen med hjem, selvom man skal videre ud i byen bagefter. Man får, som sagt, en ruminddelt taske med rundt i hallen, hvor der er plads til at seks flasker vin kan stå trygt. Hvis man køber seks flasker, så får man desuden en festivalvin oveni (max. en pr. billet), der er specielt udvalgt af arrangørerne. I år er det en Pinot Noir 2016 fra Rebel Ridge i Californien, som en af udstillerne leverer. Brødrene fortæller, at det er vin med kant, som kan udfordre smagsløgene, men de også gerne vil være med til at udfordre gæsterne lidt.

Hvis man skulle have forkøbt sig, så er der også hjælp at hente;

– Hvis man skal ud og spise bagefter og står der med 24 flasker vin, og tænker: ”Hvad gør jeg nu” så har vi lavet en vingarderobe, hvor man kan opmagasinere vinen i 24 timer. Så kan man bare hente den næste dag, fortæller Verner.

Brian siger, at det de fik flest tilbagemeldinger på efter første år, var, at det var svært at have vinen med hjem samme dag, så de indførte vingarderoben på sidste års festival, og den blev flittigt benyttet.

Prøv noget nyt

I år er der inviteret et par udstillere, som ikke har været med før, blandt andet Frederiksdal Kirsebærvin, der producerer vin af kirsebær på samme måde, som man har produceret almindelig vin i århundreder. Deres vine er præmieret og anmelderost, så der er langt fra den kedelige kirsebærvin, som mange bedstemødre tidligere altid satte på bordet.

De to arrangører kan godt lide at invitere importører ind, som kommer med et produkt, man måske ikke ser så tit. Der er selvfølgelig masser af italienske og spanske vine, men der også mulighed for at smage for eksempel tyrkiske og bulgarske vine på festivallen. På grund af rammerne i Kedelhallen, så er der kun mulighed for at invitere et bestemt antal importører, så Brian og Verner har flere, der har ønsket at komme på venteliste, hvis der skulle blive en ledig plads til næste år.

Nogle af importørerne har deres producenter med, så for de virkelig engagerede er der mulighed for at få en snak med bondemanden om, hvorfor den drue smager lige præcis sådan.

Fart på billetsalget

Der er god fart på billetsalget til årets festival og allerede i starten af juli var over halvdelen af de i alt 1500 billetter solgt. Der gør selvfølgelig Brian og Verner rigtig glade;

– Hvis man kan sælge så mange billetter på nuværende tidspunkt på trods af, at festivalen først er sidst i oktober, så fortæller det os, at der er rigtig mange, der har haft en god oplevelse de foregående år, siger Verner.

Festivalen er også andet end vin, Byens Brød & Kager fra Nørresund- by levere friske smagsprøver på deres brød til alle standende, derudover kommer LA BOTTEGA delikatesse med en flot stand med deres lækre specialiteter af pølser og ost m.m., der kan komplementere de gode vine.

Planer for fremtiden

Selvom årets festival endnu ikke er overstået, så drømmer de to arrangører allerede om, hvordan den kan blive endnu bedre i fremtiden.

– Hvis der er noget, der er meget af i Aalborg, så er de dygtige restauratører. Jeg vil gerne lave 3-6 samarbejdsaftaler med nogle restauratører eller caféer i Aalborg, hvor gæsterne køber vin her på festivalen og kan gå ned på en restaurant, hvor de måske betaler proppenge for at have vinen med. Så kan vi have menuerne på vores hjemmeside samt i Kedelhallen på dagen, hvor gæsterne kan finde den helt rigtige vin til maden efter anbefaling af importøren. Vi gør det allerede med Azzura, hvilket er en stor succes, fortæller Verner.

Til årets festival d. 26. – 27. oktober er der masser at glæde sig til uanset om man er nørdet eller nybegynder indenfor vinens verden. Som hos de to arrangører, så er det kærligheden til vinen, der skal være drivkraften til et par hyggelige dage i Kedelhallen til oktober.

Billetterne sælges på www.aalborgvinfestival.dk og på Aalborg Vinfestivals facebookside.