Julecheesecake

Tekst & Foto Line Kilsgaard

Julekage

– med syrlig æble, karamel og julekrydderier

Opskriften svarer til 10 personer

Ingredienser:

Julekrydderi-kiksebund
350 g havrekiks/digestive
150 g smeltet smør
2 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nellike
1/2 tsk stødt ingefær
1 nip salt

Ostecreme
4 bl. husblas
400 g flødeost
2,5 dl cremefraiche 18%
80 g sukker
1 vaniljestang
saft og skal af 1 usprøjtet citron

Saltkaramel
225 g sukker
2 dl fløde
1 nip salt

Pynt
5 syrlige røde æbler
100 ml. citronsaft

Fremgangsmåde:

Julekrydderi-kiksebund

Start med at blende havrekiksene. Tilsæt julekrydderierne og salten. Smelt smørret og kom det ned i skålen til de blendede havrekiks. Rør godt rundt. Find en springform frem, kom bagepapir i bunden og fordel massen ned i springformen. Tryk godt ned langs alle kanterne, så du er sikker på, at kiksebunden sidder godt fast. Kom nu bunden i køleskabet og gå i gang med ostecremen.

Ostecreme

Udblød husblassen i rigeligt koldt vand. Kom citronsaft og citronskal ned i en lille kasserolle og varm det op til kogepunktet. Tag kasserollen af varmen, vrid husblassen for vand og kom den ned til den varme citronsaft og rør rundt. Lad citronblandingen stå et øjeblik og svale.
 Flæk vaniljestangen på langs, og mas kornene sammen med en del af sukkeret. Kom nu vaniljesukkeret og resten af dit sukker op til flødeosten – tilsæt creme fraiche og pisk det hele sammen til en luftig masse. Kom herefter citronsaften op i ostecremen og vend forsigtigt rundt med en dejskraber. Kom til sidst massen op til kiksebunden. Sæt cheesecaken på køl mens du laver saltkaramellen.

Saltkaramel

Kom sukkeret op i en lille kasserolle og varm det op, indtil det bliver til gyldent karamel. Herefter tilsættes fløden lidt efter lidt. Her er det vigtigt, at man er lidt varsom, da fløden vil bruse op, når den tilsættes. Tilsæt havsalt. Herefter koges saltkaramellen i cirka 15 minutter, indtil den begynder at tykne.

Pynt

Kom citronsaften i en skål. Skyl æblerne grundigt. Skær æblerne i kvarte og fjern kernehuset. Snit nu æblerne helt fine og tynde på et mandolinjern (du kan også bruge en skarp kniv). Kom æblestykkerne op i skålen, så de bliver vendt i citronsaften. Kom dem herefter over på et rent viskestykke. Ved at dyppe dem i citronsaften undgår du, at æblerne bliver brune. Tag nu en æbleskive ad gangen og placér dem på en række med et lille mellemrum. Kom dernæst æblestykkerne på kagen langs kanten og bevæg dig indad mod midten.

Rigtig god fornøjelse og glædelig jul

Line Kilsgaard

Line er kendt fra Den Store Bagedyst 2015

Instagram: linekilsgaard

Web: kagelystbykilsgaard.dk

Læs også Lines helt egen APPETIZE-blog, hvor hun hver måned deler opskrifter og andet godt