Hjemmelavet bearnaisesauce

Der er intet som en god og lækker hjemmelavet bearnaisesauce. Det er nemmere end de fleste antager når først du har overblik over de forskellige processer. Smør smeltes og den hvide valle kasseres. Bearnaiseessens laves og æggeblommer piskes. Hvis du deler saucen op i flere dele er det meget overskueligt

Til saucen skal du bruge

14315441_1661848004127120_96239368_o

  • 3 æggeblommer
  • Bearnaise essens, ca. 1⁄2 dl.
  • 250 gram smeltet smør
  • Frisk estragon
  • Salt og peber

Bearnaise essens

  • 6 spsk. sherryeddike el. hvidvinseddike
  • 6 spsk. hvidvin, f.eks. en tør Chardonnay
  • Saften fra en 1⁄2 citron
  • 2 små skalotteløg
  • 1 laurbærblad
  • 1 dusk bredbladet persille
  • Kviste og blade fra frisk estragon
  • Hele peberkort og flagesalt

Sådan laver du essensen

Alle ingredienser kommes i en lille kasserolle og koges ind, du kan evt. smage til undervejs og spæde lidt mere til. Essensen skal være syrlig af eddike og smage kraftigt af løg. Sødme skal anes fra den friske estragon og en friskhed fra citronen. Essensen sies fra i en anden gryde og ingredienserne kasseres.

Sådan laver du bearnaisesaucen

Æggeblommer og essens piskes sammen under opvarmning. Når den homogene masse begynder at tykne, er det tid til at hælde afkølet og klaret smør i kasserollen. Mens du pisker, tilsættes smør lidt efter lidt, i en tynd stråle. Saucen må ikke blive for varm, da den vil skille. Nogle laver bearnaisesauce i et vandbad, men hos mig fungerer det fint med en tykbundet kasserolle på en lav temperatur på omkring 4. Smag saucen til og tilsæt evt. lidt citronsaft, salt og peber. Tilsæt friskhakket estragon og pisk saucen et par gange inden servering.

Skiller din sauce, kan du komme et par iskolde dråber vand i og piske det hele godt sammen, indtil du igen opnår en homogen masse.

Saucen går forrygende godt sammen med et stykke rødt kød, hjemmelavede fritter og en masse garniture.

14339269_1661847997460454_1151459065_o