Fantastisk hyggemiddag

tekst & foto Madfilosofie

Simremad der imponerer  

Ølbraiseret svinekæber i stegeso, på ovnbagte rodfrugter, grov kartoffelmos med svampe og selleri, med knas fra sprød serranoskinke, og et syrligt pift fra råsyltede rødløg

Ølbraiseret svinekæber i stegeso

  • Ca. 12-14 pudsede svinekæber
  • Smør
  • ½ liter mørk øl ( Svaneke stout eller Ale No16)
  • 6 – 8 cherrytomater
  • 2 gulerødder
  • 1 stor porre
  • Et stykke selleri
  • 4 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 2-3 laurbærblade
  • 4 enebær
  • 3- 4 timiankviste
  • Bredbladet persille
  • Salvie
  • Salt og peber

De afpudsede svinekæber saltes et par timer inden tilberedning og lægges på køl. Svits kæber i smør og krydr med kværnet peber. Hæld lidt god balsamicoeddike over de gyldne kæber og læg dem i stegesoen på en bund af grøntsager, løg og hvidløg – hæld øllet ved og placer cherrytomater og krydderurter ovenpå kæberne. Steges i ovnen i 3 timer, på 180 grader.

Cherrytomater og skalotteløg gemmes til servering – Hold det varmt sammen med kæberne i stegesoen, efter fonden er siet fra.

Ovnbagte rodfrugter i tern

  • 1 stor rødbede
  • 2 gulerødder
  • 2 persillerødder
  • 4 hele fed hvidløg
  • Olivenolie
  • Salt og peber
  • Grøntsagerne skrælles og skæres i mundrette stykker. Bages i ovnen i ca. 30 min. De bagte grøntsager vendes i hakket bredbladet persille og citronskal.

Svampe-sellerimos med knas

Svampe-sellerimos:

  • 4 store bagekartofler
  • 150 gram svampemix
  • 50 gram selleri
  • 100 gram smør
  • 1 – 2 spsk. Cremefraiche
  • Frisk timian
  • Salt og peber

Bagekartoflerne renses grundigt. Brug en gaffel til at prikke små huller i hele kartoflens overflade. Smør bagekartoflerne med olivenolie og gnid dem i fint salt. Bages i ovnen i ca. 1½ time, til de er godt møre. Rens svampemix og hak dem i små stykker og skær selleri i små minitern, sauter selleritern og svampemix i smør, krydr med salt og peber – vær opmærksom på at sellerien skal være mør og gerne med en smule bid.

De færdigbagte kartofler knuses groft i en skål med smør, salt og peber, cremefraiche og frisk timian. Når mosen har opnået en grov konsistens, vendes de sauterede selleritern og svampemix i.

Knas fra sprød Serranoskinke

  • 1 pakke god serranoskinke
  • olivenolie

Læg serranoskiverne på en bageplade med bagepapir, dryp et par dråber olivenolie over og bages i ovn i ca. 10 min.

Den sprøde skinke knækkes i mindre stykker og drysses over den grove mos.

Sauce fra stegeso:

  • Fond fra stegeso
  • ½ dl. Fløde
  • kalvefond
  • Salt og peber
  • Lidt maizena saucejævner ( Brun)

Si al væske fra stegeso i en kasserolle, reducer. Tilsæt fløde og kog let op. Smag til med salt og peber og evt. lidt citronsaft.

Råsyltede rødløg

  • 2 rødløg
  • 8-10 spsk. hvid eddike, eksempelvis havtorn eller hyldeblomst-eddike
  • Salt og peber

Skær rødløg i tynde skiver og læg dem i et lille fad. Hæld eddike over og salt let. Vendes et par gange og skal trække i ca. 30 min.

Anret som du ønsker og pynt med frisk skovsyre, timian og bredbladet persille.