Din sundhed er betinget af din søvn

Sponsoreret

Du mærker med garanti selv, at din krop reagerer med overskud, overblik og velvære, når den er udhvilet. Livsvigtige processer foregår i din krop, når du sover – derfor betaler din krop også prisen, når du sover dårligt. På længere sigt kan forstyrret, sparsom og urolig søvn have fatale konsekvenser for din sundhed. Med dårlig søvn havner du i risikozonen for at udvikle livsstilssygdomme, svækket immunforsvar, psykiske lidelser og en yderligere stresset hverdag.

Derudover sætter du også dig selv og dine omgivelser i fare, når du ikke sover tilstrækkeligt, da din reaktionsevne nedsættes heraf. Der er altså absolut ingen undskyldninger for ikke at tage din søvn seriøs. Artiklen her ønsker at hjælpe dig med at undersøge de gavnende effekter, god søvn har på din krop, ligesom du hjælpes til konkrete vaner og valg, som du kan tage til fordel for din nattesøvn.

Restituering, vækst og udvikling

Hvad er det så, der foregår i kroppen, når du glider over i roen og drømmene? Det kan virke svært at forstå taget i betragtning af, hvor behagelig og rolig god søvn føles, men faktisk er kroppen i gang med adskillige effektive og vitale processer under nattesøvnen. Mens du slapper af, kommer kroppen på arbejde.

Kroppen reparerer småskader, producerer vigtige hormoner, styrker immunforsvaret og genopbygger væv, samtidig med at en kompleks udskilning af affaldsstoffer foregår i hjernen. I løbet af dagen kører alle kroppens organer på højtryk for at holde dig i gang. Udbedringen af dine celler er essentiel for din vækst. Når din krop – og dermed dine muskler – udfordres i dagens løb, får disse behov for genopbygning. Dette sker ved søvnen. Hermed er søvnen vigtig for din vækst, ligesom søvnen er nødvendig, når du træner, for at du oplever det fulde udbytte.

Når du hviler, falder kroppen til ro, og kropstemperaturen nedsættes, så kroppen trænger mindre energi. Dermed får kroppen ro til at udbedre slitage, mens de vitale organer nedsætter deres behov for energi.

Den vigtige søvn foregår i de rette omgivelser

Ikke mindst i en stresset, krævende hverdag er den fulde restituering nødvendig. Alle processerne i kroppen under søvnen har indvirkning på din sundhed og velvære. For at drage fordel af søvnen skal søvnen prioriteres. Ved at skabe gode rammer for søvnen, investerer du i din egen sundhed, da søvn af høj kvalitet sikrer, at processerne i kroppen under søvnen har de bedste vilkår.

Et voksent menneske bør sove mellem syv og ti timer hver nat. Det afhænger af behov, ydeevne og krop. Du bør sove således, at du vågner med en umiddelbar følelse af at være udhvilet. Forskning viser, at kroppen restituerer bedst i et køligt rum. Temperaturen skal dog passe dig; du bør sove, som du finder bedst. Find derfor en passende temperatur – om det er med en blid brise fra vinduet eller nær radiatoren.

Vælg den rigtige seng og de gode vaner

Sengen har ydermere en afgørende betydning for kvaliteten af din søvn. Sørg for at sove på en madras, der støtter og imødekommer din krops behov. Madrassen skal derfor have den optimale fasthed, der behager dig, ligesom sengens andre komponenter som dynen, hovedpuden og sengebetrækket skal være komfortabelt. Du finder alt udstyr til at skabe grundlag for en god nattesøvn på https://sengetid.dk.

Udover den behagelige temperatur og det gode sengemiljø bidrager også en fast soverutine til den gode søvn. Når kroppen genkender mønstret inden søvnen, falder den hurtigere og mere naturligt til ro. Gentag derfor de samme ting hver aften, inden du går i seng. En sådan rutine bør tage 20 til 30 minutter og er det allersidste skridt i retningen af den gode, sundhedsgavnende nattesøvn.