Bryd tavsheden

Tekst Christina Svendsen | Foto Presse

Kræft er desværre noget langt de fleste har stiftet bekendtskab med igennem livet. Det gælder også mange børn, der har mistet en eller begge forældre

Langt de fleste danskere oplever på et tidspunkt at have kontakt med et barn i sorg. Måske i familien, måske i vennekredsen eller på arbejde. Sorgen er svær at håndtere for barnet selv, men i høj grad også for omgivelserne. Tabuerne tårner sig op omkring barnet, og både som voksen og som kammerat er det er svært at vide, hvad man kan gøre for at lindre sorgen for barnet.

Egmontfonden og andre aktører vil gerne bryde tavsheden, og står bag en dialogskabende udstilling, der kommer forbi Aalborg i morgen d. 4. oktober. Alt dette foregår kl. 16.00 – 17.30 i Biffen og Kedelhallen, Nordkraft, hvor dokumentarfilmen Den er til dig, far! vises i Biffen. Det er en livsbekræftende film om 14-årige Mathias, der har mistet sin far. Efter filmen vil Jes Dige fra Kræftens Bekæmpelse starte en kort paneldebat med børn, der har mistet og tage imod spørgsmål fra salen. Arrangementet er gratis, du skal blot skrive til cb@madebyus.dk for billetter. Derefter kan man se en fotoudstilling i Kedelhallen, hvor børn og unge fortæller om at være i  sorg og om omverdenens reaktion. Denne udstilling kan ses hele uge 40.

Børn i livskrise

Der er i høj grad brug for ekstra fokus på unge i sorg, da mere end hvert fjerde barn eller ung inden sin 25-års fødselsdag har haft alvorlig sygdom og død tæt inde på livet. Og hvert år oplever 3000 børn at miste en forælder i Danmark. Disse børn bliver kastet ud i en livskrise, der kan have alvorlige konsekvenser for deres familie- og skoleliv. Mange børn føler stor ensomhed i deres sorg, og flere end to ud af tre børn taler aldrig eller sjældent med andre om, hvordan de har det. Det viser tal fra Egmont Fondens omsorgsmåling. Hele 29% af børn i sorg oplever, at deres venner helt undgår at tale om emnet, og 39% har en følelse af, at klasselæreren ikke tager sig af dem.

Børn og unge, der står midt i en livskrise, kan have svært ved at råbe op og fortælle både voksne og kammerater, hvad de har brug for. Det kan have store konsekvenser for deres liv.

– I Egmont Fonden vil vi gerne hjælpe børn og unge med at blive hørt. Mathias fortæller modigt og ærligt sin historie. Det er vores håb, at det kan bidrage til at hjælpe andre børn og unge, der oplever sygdom og død i familien, siger Henriette Christiansen, direktør i Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration.

03-00006-mts-00_49_29_13-still001

Alle har et ansvar

Familiemedlemmer og kammerater, men i særdeleshed også lærere, pædagoger og sundhedspersonale omkring børnene har et stort ansvar for at støtte børnene i deres sorg og for at hjælpe dem med at bryde tavsheden. Det er alle aktører omkring initiativet enige om og arbejder hver især aktuelt med forskellige projekter, der skal engagere skoleledelser i sagen samt uddanne fagligt personale omkring børnene til at hjælpe dem bedst muligt.

En af dem, der arbejder med børn i sorg til daglig, er Jes Dige, der er pædagogisk-psykologisk konsulent i Omsorg-Kræftens Bekæmpelse. Han fortæller, at en dokumentar som Den er til dig, far! er med til at nedbryde nogle tabuer som mange børn og unge står overfor når de har mistet en pårørende. En af problemerne er, at mange omkring gerne vil have at personen i sorg kommer videre og ovenpå igen;

– Men videre fra hvad? Hvor skal du hen? De vil jo gerne have, at man kommer væk fra den tunge sorg, men sorgen over at have mistet en forælder er der jo hele tiden. Man har mistet et livsvidne, siger Jes og nævner Tigerdyret, der ikke ved hvornår han er blevet til. Han har jo ikke nogle forældre og må derfor selv finde på, hvornår han har fødselsdag.

Jes har flere sorggrupper for børn og unge, hvor et gennemgående tema er, at de deltagende er glade for at tale med nogen, der har det som dem selv. Børn er mere modtagelige og derfor nævner Jes også, at det er vigtigt, at de får at vide, at de ikke er forkerte, når de er kede af det.

I dag har Kræftens Bekæmpelse kendskab til ca. 55 sorggrupper på landsplan i skoleregi. Et tal, de gerne ser meget større:

– Folkeskolen er spændt for, det ved vi godt. Den skal som en anden tusindkunstner kunne håndtere mange problemstillinger, der ligger ud over faglig undervisning af børn.Vi taler både om inklusion, social trivsel, ny folkeskolereform og meget mere. Vi beder dem så oveni om at arbejde med sorg, noget der både lugter af berøringsangst og overarbejde. Men børn bruger størstedelen af deres vågne timer i skolen, og vi mener, det er skolernes interesse i at tage del i sorgbearbejdningen, hvis sorgen ikke skal gå ud over børnenes trivsel både på den korte og den lange bane. Vi savner politisk opbakning og ledelsesmæssig engagement omkring denne sag til at ændre kulturen og bryde den tavshed, der ofte omgiver børn i sorg – også i skolen, afslutter Jes.

Om dokumentarserien Den er til dig Far!

’Den er til dig Far!’ var titlen på en artikel, skrevet af 13-årige Mathias i foråret 2014 på et magasin-skriveværksted i forbindelse med Egmont Rapporten 2014. Mathias har et mål om at vise andre børn, at der er et liv at leve, selv om man savner en mor eller far. Mathias er ligeledes fortæller i tv-dokumentaren, hvor vi i 6 afsnit følger ham et år efter, at hans far døde af muskelsvindssygdommen ALS. Vi følger Mathias til konfirmationsforberedelse, til sin konfirmationsfest, på ferie til Kreta med sin mor og tvillingebror, og vi er med i hans fodboldliv – et af de vigtigste holdepunkter i mindet om sin far. Dokumentaren taler direkte til seeren med Mathias’ egen stemme. Det er en førstehåndsberetning, som fra Mathias’ vinkel er helt nøgen og autentisk.

  • Den er til dig, Far! består af 6 afsnit á ca. 15 min samt 6 kampagnefilm á 3-4 minutter
  • TV-serien sendes på DR-Ultra i uge 40 og kan desuden ses på TV2 Play fra uge 42
  • Dokumentaren vises på Buster børnefilmfestival i oktober
  • Produceret af Made By Us med støtte fra Egmont Fonden

17-sp2293-16_31_59_12-still001

Om Egmont Fonden:

Under overskriften Mod på livet har Egmont Fonden afsat 60 millioner kr fra 2014-2016. Målgruppen for indsatserne er børn og unge, der oplever alvorlige hindringer for at leve et normalt børne- og ungeliv. Enten på grund af egen sygdom eller på grund af sygdom og død i den nærmeste familie. I analysen Når sorgen rammer har Egmont Fonden afdækket konsekvenserne af sygdom og død for børn og unge. De er alvorlige; Mange føler sig isolerede, hverdagen bryder sammen, og børnene står ofte meget alene med tanker og oplevelser:

  • Mere end to ud af tre taler aldrig eller sjældent med nogen om, hvordan de har det
  • 18 pct. oplever, at der ikke længere kommer gæster i hjemmet
  • 41 pct. undlader at græde foran deres forældre for at beskytte dem

Om KRÆFTENS BEKÆMPELSE

I OmSorg-Kræftens Bekæmpelse har man siden 1994 arbejdet målrettet med at støtte op om børn og unge, der er ramt af sorg. Her mener man, at alle voksne omkring barnet har et ansvar for at hjælpe det videre i sorgen. Og det gælder både pårørende voksne, men også fagpersoner, lærere, pædagoger og sundhedspersonale. Omsorg– Kræftens Bekæmpelse vejleder og inspirerer børnenes voksne omgangskreds til at til at påtage sig ansvar ved at lytte, snakke og spørge ind til deres følelser.

Se liste over etablerede sorggrupper på skoler her