Aalborg spiser sammen i KaffeFair

Reklame I FOKUS Folkeoplysning

Foto: Johny Kristensen

AnnonceI begyndelsen af marts inviterede KaffeFair på Strandvejen indenfor til en uofficiel fællesspisning, der blev den perfekte premiere for den socialøkonomiske café og restaurant. Her var lige præcis dét, som KaffeFair fremover vil tilbyde alle aalborgensere, nemlig hygge, fællesskab og rigtig god mad

Den nyeste KaffeFair har hjemme i FOKUShuset, der ligger i den ombyggede CW. Obel fabriksbygning. Mens FOKUS Folkeoplysning kunne holde åbningsreception i januar, måtte KaffeFair desværre vente med at åbne på grund af uheldige omstændigheder med manglende levering af brandglas. I skrivende stund skulle en åbning i midten af marts gerne være aktuel, så når dette nummer udkommer, er der åbent for gæster i de hyggelige lokaler på Strandvejen, hvor der er café om dagen og restaurant om aftenen.

Foto: Johny Kristensen

De rigtige rammer

På grund af udsættelsen af åbningen, er denne aftens fællespisning et mindre arrangement, hvor de inviterede bliver budt indenfor i varmen af Charlotte, der har været med som leder siden opstarten af KaffeFair i 2006.

KaffeFair er ikke kun en række caféer, men en socialøkonomisk virksomhed, som Charlotte er afdelingsdirektør for. I dag har KaffeFair afdelinger med både café – og kantinedrift fordelt over Aarhus og Aalborg. Det primære formål er at hjælpe mennesker, som befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet eller på anden måde har slået sig på livet. Med køkkenet som ramme for læring og hverdagsmestring får eleverne et venligt puf videre ud i beskæftigelse eller tilbage ind i fællesskabet.

KaffeFair har længe ledt efter en central placering i Aalborg, så Charlotte var lykkelig, da hun trådte ind over dørtærsklen i CW. Obels gamle fabrikslokaler, for her kunne hun se en fremtidig KaffeFair for sig.

– Jeg syntes, at her var nogle af de mest fantastiske rammer, vi kunne flytte ind i. Og så er det jo dejligt, at selvom vi er en 12 år gammel virksomhed, er det nu første gang, vi kan flytte ind i egne lokaler. Tidligere har vi altid boet til leje hos nogle, der har inviteret os indenfor, fortæller hun.

Charlotte byder velkommen | Foto: Johny Kristensen

Fællesspisning hver måned

Charlotte har ventet spændt på åbningen og kan næsten ikke skjule glæden over at se caféen fyldt med gæster.

– Der er snak og glade dage og ild i pejsen. Det er jo lige præcis det, vi håbede på, siger hun glad.

De nye lokaler betyder, at KaffeFair og FOKUS har mulighed for at realisere en plan, der længe har glimtet i horisonten, nemlig arrangementet ’Aalborg spiser sammen’, som denne aften er en forsmag på. Den første tirsdag i hver måned vil den store eventsal blive ommøbleret til to eller tre langborde, hvor der med plads til 200 spisende gæster, vil blive dækket op til god mad og samvær for en masse aalborgensere.

At det lige er blevet tirsdag er ikke helt tilfældigt;

– Tirsdag er ugens kedeligste dag, fortæller Bjørn, der er direktør for FOKUS Folkeoplysning, med et grin;

– Vi vil gerne gøre den lidt bedre, så man i hvert fald ikke skal tænke på at købe ind og hjem og lave mad. Nu er det jo kun en gang om måneden, men målet er, at det bliver hver tirsdag.

Foto: Johny Kristensen

Uforpligtigende fællesskab

Allerede når man træder ind over dørtærsklen denne aften, kan man indsnuse den skønne duft fra køkkenet, hvor kokkene er i fuld gang med at lægge sidste hånd på aftenens menu, der består af boller i karry og gammeldags æblekage.

Nogle kommer alene og andre kommer sammen med familie eller venner. I den ene ende af langbordet sidder veninderne Lone og Jonna, der kender hinanden i forvejen fra en madklub, overfor Merete, der er mødt op alene. Selvom de ikke kender hinanden i forvejen, går snakken lystigt over bordet, allerede inden skålene med mad bliver sat ind. De er alle tre enige om, at det er skønt at spise sammen med fremmede på denne måde, for det er hyggeligt at møde nye mennesker over et måltid mad.

Maden er omdrejningspunktet, men Bjørn fortæller, at en af fordelene også er, at det er et uforpligtigende fællesskab;

– Det er ikke en familiefest, hvor man er tvunget til at konversere hele dagen. Her kan man komme i en times tid, og måske snakke lidt med sidemanden. Derefter er det helt okay at sige; ”Nu skal vi altså hjem.” Så går man hjem med den lille oplevelse, at man har talt med et menneske, som man ikke kendte i forvejen.

Line og familie I Foto: Johny Kristensen

For alle generationer

I den anden ende af lokalet sidder Line med sin familie. De er i dagens anledning taget afsted hele tre generationer: Udover Lines mand og børn er her også bedsteforældre og Lines bror og kone samt deres etårige datter.

Line fortæller, at i aften først og fremmest er en hyggelig måde at være sammen med hele familien på uden at skulle have besværet med at lave mad.

– Det er ikke så tit, vi ser hinanden, så det er en god og hurtig måde at mødes, så børnene stadig kan komme hjem i ordentlig tid og sove, siger hun, og det er vel noget de fleste småbørnsfamilier kan nikke genken- dende til.

Både Line og hendes bror har mindre børn, og hun synes, det er dejligt, at der også er plads til dem hos KaffeFair;

– Jeg synes, at KaffeFair har ry for at være et rummeligt sted, hvor det er okay at børnene larmer lidt, og det er okay, at der er faldet lidt kødboller ned på gulvet, fortæller hun grinende.

Lines søn, Oliver på 2 år, og hendes niece, Emma på 1 år, er dog de perfekte restaurantgæster, og Line fortæller glad, at Oliver vist aldrig har spist så meget som i aften.

Hver gang til ’Aalborg spiser sammen’ bliver maden serveret kl. 17.30, så der netop er plads til, at man kan komme med sine småbørn uden at lave for meget rod i hverdagsskemaet.

Charlotte, som står i spidsen for KaffeFair, fortæller;

– Vi tilbyder maden til halv pris for børn under 12 år, men vi tilbyder ikke en børnemenu. For den mad, som vi spiser, det spiser de jo også. Der er dog tænkt meget over, at de retter, der bliver serveret, er nogle som børn kender. Men det gælder jo ikke kun børnene, vi andre synes jo også, at det er lidt trygt og rart at spise noget, vi kender.

Per og hans medarbejdere har travlt i køkkenet | Foto: Johny Kristensen

Ærlig mad

Per er uddannet kok og leder af køkkenet på Strandvejen. Han fortæller, at han og medarbejderne har glædet sig til i aften, for det har været en slags debut for dem. For ham symboliserer denne aften det, som KaffeFair gerne vil indeholde;

– Det er nede på jorden, og det er den ærlige mad, hvor man ved hvor råvarerne kommer fra. Hvor der ikke er langt fra jord til bord. Det er den hyggelige atmosfære, hvor man kan sidde og række hinanden et fad med mad, ligesom man gør derhjemme, selvom man ikke kender sidemanden. Det er godt for os danskere at bryde vores intimgrænse en gang imellem, afslutter Per med et glimt i øjet.

En glimrende aften hos FOKUS er slut, og gæsterne går herfra med fyldte maver og tilfredse miner. På vejen ud er der flere, der siger; ”Vi ses om en måned” eller spørger Per efter opskriften på hans version af boller i karry.

Boller i karry I Foto: Johny Kristensen

Opskrift på boller i karry

4 personer

Karry sauce:
½ l kraftig hønsebouillon
1 fint hakket æbler
1 finthakket løg
3 fed hvidløg
2 kviste timian
2 spsk. akacie honning
½ presset citroner
3 spsk. Ristede karry
½ l fløde

Jævnes med maizena og smages til med salt og peber.

Boller:
500 gr. Hakket svinekød
2 æg
1 fint hakket løg
100 gram hvedemel
1 dl mælk
160 gram fint reven rodfrugter

Tilbehør:
Kogte ris
1 stk grillet squash
1 stk grillet aubergine

FAKTA

  • Hvis planen holder fra skrivende stund, åbner KaffeFair på Strandvejen 19 d. 16. marts
  • Næste gang der er ’Aalborg spiser sammen’ er d. 3. april, hvor dørene åbner kl. 17.00, og maden serveres kl. 17.30
  • Prisen er 100 kr. for voksne og 50 kr. for børn under 12 år
  • KaffeFairs generelle åbningstider for restauranten vil være: Man-Fre: 10.00-21.00 – Lør:10.00-14.00
  • Tlf. 99301050. Eller læs mere på kaffefair.dk eller fokus-folkeoplysning.dk