Anmeldelse: 100 myter om sex (bog)

Tekst og foto Cecilie Vestergaard Wennerlin

(Bogen er sponsoreret af FADL’s forlag.)

Den er lige til at stoppe ned i tasken; den lille, rosafarvede bog om de 100 sexmyter, som sexologerne Sarah Skaarup og Per Holm Knudsen be- eller afkræfter i løbet af bogens 286 sider – hvoraf de sidste 15 forresten er fyldt med kildehenvisninger.

Forsiden er ydmyg, med en lille, fremhævet myte om længden af det perfekte samleje, og ved første øjekast skulle man ikke tro, at bogen rummer en så bred perlerække af seksuelle usandheder og sandheder, som den gør.

De er der alle sammen.

Dem, du hørte i folkeskolen, når de pubertære hormoner fløj rundt i klasselokalet akkompagneret af en implicit konkurrence om, hvem der kunne flest ord for det mandlige og kvindelige kønsorgan. Der er også dem, du måske selv har gået og tænkt på i løbet af din seksuelle rejse… for hvordan er det nu med det g-punkt? Og har størrelsen på mandens testikler egentlig noget at sige for testosteron-niveauet?

Så er der også alle dem, der ligger som støbt ind i vores samfunds størknede cement. De normbestemte myter og de mediestyrede myter. Vi er nemlig ikke så lidt påvirkede af, hvad ”man” synes om seksualitet. Og vi er bestemt heller ikke ufarvede af, hvad medierne vælger at belyse – og hvordan de vinkler det.

Og lige præcis denne del af bogen er dét, der gør, at den for mig ryger op i toppen af karakterskalaen. Vi lever i en tid med en konstant strøm af information. Der er fake news, der er hurtige nyheder, og der er en enorm adgang til nettets uendelige tunnel af både viden og bullshit. Vi er nødt til af og til at lave et realitycheck. Og det er lige præcis, hvad bogen her gør.

Den er endda et særdeles gennemgribende realitycheck, for er der noget, der præger vores forhold til seksualitet, så er det forventninger.

 Forventninger om præstation, orgasmer, udseende, kvalitet, kvantitet og præferencer. Vi har dem selv, og vi tillægger andre dem, og ofte er de et direkte resultat af noget, man tror.

Mænd under 40 har ingen rejsningsproblemer. Ældre mennesker mister sexlysten. Mænd har mere lyst til sex end kvinder, og forresten tænker de kun med pikken. Kvinder fødes med en jomfruhinde.

 Dette er et lille udpluk af de myter, som må siges at være en del af den offentlige samtale omkring sex, og heldigvis piller bogens forfattere dem fra hinanden på veldokumenteret og læservenlig vis.

Det skal dog ikke forstås sådan, at alle myter i bogen er vrøvl. Der er adskillige overraskelser, og det gør noget rigtig godt for ”spændingskurven” – selvom det begreb muligvis er lidt langt ude at hente, i forhold til at bogen næsten er et lille opslagsværk.

Af samme årsag vil jeg til enhver tid anbefale alle….

A.L.L.E.

….At købe den, læse den, og så have den liggende fremme ved sofabordet, så alle gæster kan snuppe en myte eller to, når de sidder med kaffekoppen og krydderkagen.

Tænk lige, hvis din veninde, din svigerfar eller din kollega går fra dit hjem med fornyet, seksuel energi, fordi en hårdnakket myte lige er blevet punkteret for dem?

Jada!

Dermed skal min afsluttende bemærkning være, at ”100 myter om sex” er den perfekte coffee table-book.

Fin, æstetisk og helt enormt vigtig.